Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktábla avatás Tatán

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 18. 10:28

Rengetegen gyűltek össze március 17-én a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoki épületének emeletén. Ezen a napon avatta fel Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka azt az emléktáblát, amely Kósa Sándor dandártábornoknak állít örök emléket.

Az emléktáblán ez áll: Kósa Sándor dandártábornok 1967-2007.
Sokaknak csak egy név, de mindazoknak, akik a megemlékezésen megjelentek nagyon sokat jelent.
A tábornokot, aki hosszú időn keresztül a tatai alakulatnál szolgált rengetegen ismerték. Az ő gondolataikat is Huszti András dandártábornok öntötte szavakba, aki az emléktábla leleplezését követően mondott beszédet.

Felelevenítette első találkozásukat, amikor Kósa Sándor, akkor még alezredesként, az amerikai parancsnoki és vezérkari törzstiszti képzésre készült. Huszti András elmondta: hogy Kósa tábornok személyében erős támaszt talált parancsnoki munkájához, méltatta hozzáértését, emberségét.
A dandár parancsnokának szavai nem csak a katonákra, de a megemlékezésen jelenlévő szülőkre, a fiatalon elhunyt tábornok feleségére és kisfiára is nagy hatással voltak.

Az emléktáblán a család, valamint Tömböl László altábornagy és Huszti András dandártábornok is koszorút helyezett el.
Az emléktábla avatását követően Huszti tábornok átkísérte a megemlékezőket a „Kósa teremben" levő emlékfalhoz, ahol a dandár elhunyt törzsfőnökének emléktárgyait állították ki.

1595874334
1595874334


Szöveg és kép: Pogrányi Zoltán főtörzsőrmester