Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Építsünk jövőt!”

Szöveg: Guczi Emese tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 5. 10:21

A fenti címmel rendezett pályaorientációs napot szeptember 29-én a Honvéd Kadét Programhoz csatlakozott Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium.

DSC_0903_nyitó

Kababik Edina önkéntes területvédelmi tartalékos főhadnagy, az intézmény igazgatója, a fiatalok pályaválasztását kívánta elősegíteni az egésznapos, sokszínű programmal.

Több, Sátoraljaújhely térségében működő vállalat logisztikai és egészségügyi bemutatója mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága kutyás szolgálatának kiképző munkájába is betekintést nyerhettek az érdeklődők. Emellett bemutatót tartott a csak „kutyáslány”-ként ismert Kleszó Zsófia, a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium kadétja is.

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonái egy mobil Ellenőrző Áteresztő Pontot állítottak fel. Gulyás László alezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy ezzel a bemutatóval a civil társadalom a Magyar Honvédség egyik alapvető tevékenységébe nyert betekintést. Kiemelte azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már húsz kadétiskola működik nyolcszáznegyven hallgatóval, ezzel első helyen állnak országosan a vármegyék között. Gulyás alezredes véleménye szerint a kadét formaruha viselése pozitív hatással van a fiatalok személyiségére is. Az új ismeretek megszerzése, így a tereptani, tájékozódási és egészségügyi ismeretek hasznukra válnak életük során, emellett a képzés rengeteg programmal és kirándulással is motiválja őket.