Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan: Törökország nem akarja megtámadni Szíriát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 28. 8:26

Törökországnak nem áll szándékában megtámadni a szomszédos Szíriát, amely lelőtte egy katonai repülőgépét a Földközi-tenger felett – jelentette ki június 27-én, szerdán Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Egy nappal korábban a kormányfő fenyegető hangon nyilatkozott a hadsereg által foganatosított ellenlépésekről, s azt hangoztatta, hogy a török felderítő repülőgép elleni szándékos, ellenséges támadás nem marad megválaszolatlanul.

„Törökországnak, a török népnek nem áll szándékában megtámadni Szíriát" – mondta most, hangsúlyozva, hogy országa „nem tanúsít ellenséges magatartást egyetlen országgal szemben sem".

Mindazonáltal – Szíria említése nélkül – azt ígérte, hogy „a leghatározottabb válaszban" részesítenek minden, Törökország ellen irányuló „ellenséges cselekedetet".

Erdogan az első török gyártmányú, TAI Hürkus típusú katonai repülőgép avatási ünnepségén mondott beszédet, amiről a török televíziók is beszámoltak. A Hürkus kétüléses, egymotoros, légcsavaros gép, amelyet kiképzési célokra és földi célpontok elleni támadásokra fejlesztett ki a Turkish Aerospace Industries (TAI) vállalat.

A török légierő egy F–4E típusú felderítő gépének június 22-i lelövésére válaszul Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a török hadsereg mostantól válaszolni fog a szíriai katonák minden határsértésére.

Erdogan azt is mondta, hogy Törökország támogatni fogja a szíriai népet Bassár el-Aszad elnök „véres" diktatúrájának megdöntésében.

Keddi bejelentésével egy időben a NATO brüsszeli tanácsülése elfogadhatatlannak minősítette az incidenst, és együttérzéséről biztosította Ankarát.