Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes mentési gyakorlat

Szöveg: kormany.hu |  2012. január 10. 9:25

Az egészségügyi kiképzés következő, újabb feladatait az MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizenegyedik váltásának logisztikai szakasza, valamint az Egészségügyi Központ állománya közösen hajtotta végre január 5-én.

A gyakorlás célja az volt, hogy a „túlélési láncot" (Chain of survival) a valóságban is összekapcsolják egy olyan kiképzés és mentési gyakorlat keretében, ahol nem a force protection feladatokat ellátó katonák dolgoznak együtt az egészségügyi szolgálat szakembereivel. Ez annak érdekében történt, hogy laktanyai és civil körülmények között is eredményes együttműködés alakuljon ki a „laikus" segélynyújtók és az egészségügyi szakellátók között.

Az elképzelt helyzetben egy elektromos probléma elhárításán dolgozó szakember áramütést szenvedett, aminek következtében leállt a keringése. A helyszínen tartózkodó segélynyújtó – logisztikus katona – a baleseti veszélyforrás elhárítása után életjelenséget nem tapasztalt. Értesítette az Egészségügyi Központot a megkezdett alapszintű újraélesztésről. Néhány percen belül megérkezett az orvos/mentőtiszt nélküli egészségügyi szaksegély, aki a segélynyújtót irányítva folytatta a sérült ellátását.

A mentési gyakorlat során mindkét ellátási szinthez szükséges ismeretanyagot felfrissítették a tevékenységet végző katonák. Mindezt Hardi Attila századosnak, az MH PRT-11. mentőtisztjének utasításai alapján – az érvényben lévő és az ellátási szintjüknek megfelelő egészségügyi szakmai előírások figyelembevételével – hajtotta végre a kijelölt egészségügyi ellátó egység.

Értékelésében dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH PRT tizenegyedik váltásának parancsnoka kiemelte az Egészségügyi Központ magas szintű képzettségét. Összességében egy olyan példaértékű mentési folyamat történt, amelyben egy hirtelen bekövetkező keringésleálláskor az Európai Újraélesztő Társaság (European Resuscitation Council) által ajánlott „ellátási algoritmusokat" a katonák – mindkét ellátó szinten – maradéktalanul teljesítették!

(MH PRT-11. mentőtiszt)