Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erő(d)próba Komáromban

Szöveg: Bakos Sándor alezredes | Fotó: a szerő felvételei |  2022. október 7. 13:07

Az Országos Haditorna Verseny részeként idén is megrendezték Monostori Erő(d) Próba elnevezéssel a honvédelmi ifjúsági versenyt, szeptember 28-án, a komáromi Monostori Erődben. A megmérettetésre 22 Komárom-Esztergom megyei általános- és középiskolás csapat nevezett.

komárom_erő (15)

A fiatalok a megnyitót követően kézigránátdobásban, katonai akadálypálya leküzdésében, lövészetben, tájékozódási futási elemeket tartalmazó mátrixfutásban, 4x400 méteres fegyveres váltófutásban, sebesültszállításban, gépjárműtolásban, valamint a hadtörténelmi, tereptan és elsősegély nyújtási elméleti ismeretekben mérték össze tudásukat.

A szép őszi időben a versenyzők nagyon jó hangulatban, nagy lelkesedéssel küzdötték le az akadályokat és teljesítették a feladatokat. A verseny egyik különlegessége az volt, hogy a csapatok felkészítésében és a verseny levezetésében a pedagógusokkal együttműködve részt vettek az önkéntes műveleti tartalékos katonák.

komárom_erő (10)

A katonai ebéd elfogyasztása után a Molnárné dr. Taár Izabella, a Komáromi Járás Helyi Védelmi Bizottság elnöke és Bakos Sándor alezredes a megyei védelmi bizottság titkára értékelték a versenyt, köszönetet mondtak a felkészítő tanároknak, a szervezőknek és valamennyi támogatónak, majd átadták a díjakat.

A rendezők nagyon régóta kiváló kapcsolatot ápolnak a megyei iskolákkal és tevékenységükkel hozzájárulnak a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítéséhez.

A szervezésben és lebonyolításban a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság Titkársága, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 12. Dula Nándor Területvédelmi Zászlóalj, a Honvédelmi Sportszövetség, a Monostori Erőd Nonprofit Kft., a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület és a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya vett részt.

A verseny szervezői mellett több szervezet különdíjat ajánlott fel. Az esemény végén a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet vehetett át Horváth Lajos önkéntes műveleti tartalékos zászlós.

komárom_erő (12)

A Monostori Erő(d) Próba honvédelmi ifjúsági versenyen az alábbi eredmények születtek:

Általános iskolák: I. helyezett: Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola II. Helyezett: Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola III. Helyezett: Nagyigmándi Pápay József Általános Iskola

Középiskolák: I. Helyezett: Táncsics Mihály Gimnázium Kisbér II. Helyezett: Kempelen Farkas Alapítványi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 1. sz. csapata III. Helyezett: Kempelen Farkas Alapítványi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2. sz. Csapata

Különdíjak: Szentpéteri Általános Iskola (Szlovákia) - Monostori Erőd Monostori Erőd Nonprofit Kft. Tatabányai Árpád Gimnázium - MATASZ Komárom-Esztergom Megyei Szervezete Komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola - Komarnói Járási Hivatal (Szlovákia) Válságkezelési Főosztály