Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőpróba - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. április 12. 12:07

A március elején tartott tábori kihelyezési hét során számos kihívás várt az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár kijelölt állományára. Az alakulat műszaki katonái a taktikai tárcsás betonvágóval sikeresen teljesítették az eszköz kezeléséhez szükséges vizsgákat, de a H145M típusú helikopter bevonásával végrehajtott mozzanatok sem maradhattak ki a feladatok sorából.

MH_2023_4_borító

A kiképzés leglátványosabb része azonban kétségkívül a 84 milliméter űrméretű, Carl Gustaf M4 típusú hátrasiklás nélküli kézi páncéltörő fegyverrel lebonyolított lövészet volt. A Magyar Honvédség 2019-ben vásárolt ebből a modern, akár egyetlen katona által is kezelhető harceszközből, melyet eredetileg harckocsik és páncélozott járművek leküzdésére alkottak meg, de a számos korszerűsítésnek, illetve a rendszeresített lőszereknek köszönhetően alkalmas más jellegű célok (például fedezékek, betonbunkerek, egyéb építmények vagy éppen élőerő) ellen is.

A fegyver ősét a svéd Bofors cég mérnökei fejlesztették ki, majd a skandináv ország haderejénél Grg m/48 (Grenatgefär model 1948) jelzéssel rendszeresítették. A löveg 1958-tól ismert Carl Gustaf néven, utalva a Bofors elődjére, az 1812-ben alapított Carl Gustaf Város Fegyvergyárára (Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori).

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én, pénteken megjelenő számában!