Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Erős lélek, erős hit nélkül nincs erős ember”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2023. június 22. 20:28

A katonalelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János itáliai teológus, ferences rendi hitszónok születésének évfordulójához kapcsolódva ünnepelték a katolikus tábori lelkészek napját Budapesten, a Katolikus Tábori Püspökségen június 22-én, csütörtökön.

„A Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspöksége immáron tizennegyedik esztendeje ünnepli a katolikus tábori lelkészek napját, a katonalelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János születésnapjához kötődően” – fogalmazott a vendégeket köszöntve Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Szabadság téren álló Hazatérés templomának előadótermében. Vargha Tamás felidézte: az egykori Nápolyi Királysághoz tartozó dél-olaszországi Capestrano faluban született Kapisztrán Szent János életének utolsó szakasza összefonódott Magyarország történelmével. „A magyar rendek először 1452-ben hívták Isten igéjének hirdetésére hazánkba, de amikor a frankfurti birodalmi gyűlésen Magyarország megsegítéséért küzdött, már ígéretet tett arra, hogy személyesen is eljön hozzánk. Ekkor kezdte hangoztatni azt a felismerését, hogy Magyarország megsegítésén múlik Európa és a kereszténység jövője a török veszedelem miatt. Talán csak zárójelben, de érdemes megjegyezni: amennyiben hallgattak volna rá, talán nem így alakult volna a magyar nemzet története” – tette hozzá a parlamenti államtitkár, aki a ferences áldozópap nándorfehérvári diadalban játszott szerepéről, haláláról és emlékezetéről is beszélt.

A 2009 óta megtartott katolikus tábori lelkészek napjáról szólva Vargha Tamás elmondta, hogy hitünk megélése és megvallása mellett azért tartja rendkívül fontosnak a hagyománnyá vált megemlékezést, mert a nándorfehérvári táborban dúló pestisben megbetegedett, a mai Horvátország területén található korábbi magyar településen, Újlakon elhunyt Kapisztrán Szent János egyike a magyar történelem nagyformátumú hőseinknek. „Személye kiváló példaként szolgál abban a tekintetben is, hogy erős lélek, erős hit nélkül nincs erős ember, nincs erős katona. Hazánknak is szüksége van elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű, hitű és akaratú, jól képzett és kiképzett katonákra. Erős hit pedig elképzelhetetlen lenne tábori lelkészeink áldozatos és odaadó szolgálata nélkül, amelyért hálával tartozunk Urunknak!” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Katolikus Tábori Lelkészek Napja KLAC0733

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök ünnepi felszólalásában megemlékezett az előző napi horvátországi honvédségi helikopter-balesetben elhunyt katonákról, majd közös imára szólította fel az emléknapon résztvevőket. Mint fogalmazott, a Kapisztrán-nappal az 1994-ben létrejött Magyarországi Katonai Ordinariátus kifejezi köszönetét a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőinek, elöljáróinak és katonáinak amiért támogatják és segítik a katolikus tábori lelkészek erőfeszítéseit.

A katonai ordinariátus vezetője szerint a mintegy hatszázötven éve született Kapisztrán Szent Jánost, akárcsak valamennyi szentet, kizárólag a maga kora szerint érdemes megítélni. „A 21. századból nehéz megítélni Kapisztrán Szent Jánost, hiszen az ő fellépése igazán más volt a mai viszonyainkhoz képest. De azt hiszem, ez fordítva is igaz: a középkori szent nagyon csodálkozna, hogy mi folyik most ebben a világban” – magyarázta a közös megértési alap, a tolerancia hiányára utalva. „Jelen világunkban az a legnagyobb gond, hogy nem találjuk meg a közös nevezőket a mindennapi kommunikációban” – húzta alá a püspök, kiemelve, hogy reményei és tapasztalatai szerint a honvédek azok közé tartoznak, akik a józan észre és a hitre támaszkodnak.

Az ünnepségen Érszegi Márk Aurél szentszéki diplomata, a KKM Vallásdiplomáciai Osztályvezetője A pápai fegyveres testületek és a vatikáni biztonságpolitika címmel tartott ismeretterjesztő előadást. A Vatikán-szakértő értekezését követően Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója mondott köszöntőt.