Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepélyes eskütétel Szentes főterén

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Rácz Tünde |  2023. június 22. 18:26

Szentesen tartották a hetedik Egységes Alapkiképzési Programban résztvevő katonák ünnepélyes eskütételét június 22-én, csütörtökön. A város főterén kilencvennyolcan fogadták meg, hogy ha kell, életük árán is megvédik hazánkat.

Majdnem 175 évvel azután, hogy Kossuth Lajos a Csongrád vármegyei városban toborzott, most 2023 nyarán, a reformkor nagy alakjáról elnevezett téren gyülekeztek a hazát szolgálni kívánók. Kossuth, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnökeként 1848 őszén a haza védelmére, igazából harcba hívta az önkénteseket.

A hetedik egységes alapkiképzést sikeresen befejezettek nem hadiállapotban, de már a kormány által két nappal korábban elrendelt veszélyhelyzeti működési rendnek megfelelően működő Magyar Honvédség tagjaként tettek fogadalmat. Ahogy erre Drót László ezredes, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka is kitért köszöntő beszédében, a keleti szomszédunkban már több mint másfél éve tart a háború.

„A mai Magyar Honvédségnek ezen viszonyok között kell képesnek lennie arra, hogy garantálja a magyar emberek biztonságát” – jelentette ki Drót László ezredes, aki úgy fogalmazott, hogy az idén létrejött MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága, valamint az alárendeltségébe tartozó területvédelmi ezredek a Magyar Honvédség kapuit jelentik.

TUN_1901

„Minden egyes katona ebben a keretrendszerben kapja meg az egységes katonai alapkiképzését. E szervezet parancsnokaként büszke vagyok, hogy ma itt állhatunk és közösen ünnepelhetjük ezt a sikert” – mondta a területvédelmi erők parancsnokságának vezetője.

Az ország számos pontjáról érkezett katonatársai, az eseményre érkező családtagok, rokonok, ismerősök előtt Major Soma közkatona mondta el az eskü szövegét.

Az eskütételen megjelent – mások mellett – Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés elnöke; Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere; Csurgó Attila ezredes, a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred parancsnoka és dr. Kiss-Rigó László katolikus püspök, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke is.