Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Erős Magyarország csak erős honvédséggel működhet”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. december 10. 9:27

„A Nemzeti Hadseregtől a Magyar Királyi Honvédségig” címen rendezett hadtörténelmi konferenciát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület és az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központja, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, valamint a Jósa András Múzeum közreműködésével december 9-10-én, a Nyíregyházi Egyetemen.

Nemzeti_Hadseregtol_a_Magyar_Kiralyi_Honvedsegig_c_konferencia (5)

A konferencia célja az volt, hogy bemutassák az 1919. június 6-án alakult Nemzeti Hadsereg, majd az 1922 januárjában létrehozott Magyar Királyi Honvédség történetét a különböző történelmi korokban, illetve politikai rendszerekben. A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, akinek képviseletében Berkecz Gábor, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztály köznevelési osztályvezetője köszöntötte a résztvevőket. Mint hangsúlyozta: az elmúlt több száz évben szinte nem volt olyan évszázad, amikor a magyar haderő és a honvédség megszervezése vagy fejlesztése belső vagy külső okok miatt ne került volna előtérbe.

„A történelem az élet tanítómestere és a történelem során sok mindent megismerhetünk. Segít abban, hogy értelmezzük a múltunkat, megismerve azt, értelmezzük a jelenünket és a jövőre vonatkozó tapasztalatokat képesek legyünk levonni” – emelte ki. Történeti áttekintésében elmondta: a vesztes első világháború és az emiatt bekövetkező politikai belharcok, valamint a gazdasági összeomlás és a román megszállás után fokozott igény volt a nemzeti haderő megteremtésére. Az osztályvezető hangsúlyozta: a gazdaság helyreállítása és a klebelsbergi oktatási-kulturális reformprogram mellett szinte a semmiből sikerült létrehozni a Nemzeti Hadsereget, majd a Magyar Királyi Honvédséget. „Elődeink munkája elengedhetetlen és szükséges volt, már ők is felismerték, hogy erős Magyarország csak erős honvédséggel létezhet és működhet” – mondta Berkecz Gábor.

Nemzeti_Hadseregtol_a_Magyar_Kiralyi_Honvedsegig_c_konferencia (1)

Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja elmondta: reméli, hogy sok fiatal kadét fog sétálni Nyíregyháza utcáin, hiszen a város ad otthont a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumának.

A konferencia nyitó napján prof. dr. habil Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, György Sándor, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója, valamint dr. Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense tartott előadást.

Nemzeti_Hadseregtol_a_Magyar_Kiralyi_Honvedsegig_c_konferencia (12)

A konferencia témájával kapcsolatos tablóképekből álló, a „Nemzeti Hadsereg és a Magyar Királyi Honvédség” című kiállítást megnyitva dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, történész kiemelte: az 1919-ben, a román megszállás idején, Horthy Miklós vezetésével létrejött Nemzeti Hadsereg az idegen katonák kivonulása után képes volt konszolidálni a hadihelyzetet, azonban a trianoni békeszerződés jelentősen meggyengítette a hadsereget. „Ilyen viszonyok között kellett a Magyar Királyi Honvédséget megszervezni, ami 1922-re sikerült” – hangsúlyozta a képviselő.

Nemzeti_Hadseregtol_a_Magyar_Kiralyi_Honvedsegig_c_konferencia (6)

A rendezvényen részt vett – mások mellett – Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka, valamint Horváth András alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumának vezetője.