Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősítik az együttműködést a V4-ek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 19. 8:32

Megállapodást írtak alá a visegrádi együttműködés tagországai – azaz Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország – légierejének képviselői az együttműködés erősítéséről szombaton a csehországi Mosnovban – jelentette be a cseh légierő parancsnoka.

Jirí Verner elmondta, hogy a megállapodást a hét végén Mosnovban rendezett légi bemutató alkalmából látták el kézjegyükkel. A visegrádi négyek (V4) légierejének együttműködése a pilóták kiképzésének javítását, a közös felkészülést és a kiképzései költségek csökkentését célozza. Az együttműködés több területen, a kiképzés, valamint az egyes országok légterének határain átnyúló repülések és a légi irányítás terén valósul majd meg – tette hozzá.

Verner emlékeztetett arra, hogy az egyes országok hadseregei korábban sokkal inkább magukra voltak hagyatva a kiképzési feladatok ellátását illetően.

A visegrádi országok légierejének parancsnokai tavaly Lengyelországban, idén pedig Csehországban találkoztak, jövőre Szlovákia, 2012-ben pedig Magyarország ad otthont megbeszélésüknek.