Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt helikoptertípus közül választ Dánia

Szöveg: JETfly |  2010. szeptember 19. 8:38

A dán Védelmi Beszerzési és Logisztikai Szervezet (DALO) öt helikoptert nevezett meg, mint jelölteket a dán haditengerészet helikopter beszerzési programjában. Az öt NATO-kompatibilis típus: AugustaWestland AW101, AugustaWestland Lynx Wildcat, NH Industrues NH90, Sikorsky H-92 és az amerikai haditengerészet Sikorsky MH-60R Seahawk helikoptere.

A DALO képviselői elmondták, hogy azokat a típusokat részesítik előnyben, melyek már használatban vannak, vagy már gyártják őket, mivel a haditengerészet olyan sokoldalú hajóról üzemeltethető helikoptereket szeretne, melyeket azonnal meg tud vásárolni. A lehetséges választások közül az MH-60R jelentősen alacsonyabb kockázati tényezővel rendelkezik, mint a rivális jelöltek, és a dán katonai körökben úgy emlegetik, mint a versenyképesebb egységárral rendelkezőt.
Ezzel szemben az NH-90 vagy éppen a Sikorsky H-92 előkelő helyet foglal el a DALO értékeléseiben, a gépeket csak ezután vetik be. Az AugustaWestland AW101-t szintén sokra értékelik, bár vannak olyan félelmek, hogy a dán haditengerészet hajóira túl nagy ez a típus.
A végső döntésre még biztosan várni kell néhány hónapot, eközben technikai és üzemeltetési kiértékeléseket készítenek. A győztes típussal a jelenlegi Lynx helikoptereket váltják majd le.