Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödő magyar-román együttműködés – közösen a KFOR-ban

Szöveg: honvedelem.hu / Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. május 30. 20:48

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

A Honvéd Vezérkar főnöke emlékeztett rá, hogy a román-magyar vezérkarfőnöki találkozókat hagyományosan évente rendezték meg, de – elsősorban – a pandémia miatt ezek az elmúlt időszakban elmaradtak.

„Ugyanannak a szövetségnek vagyunk tagjai, ennek tükrében előkerültek a NATO-t érintő kihívások, a terrorszervezetek elleni együttes fellépés kérdései, illetve az orosz-ukrán háború hatásai” – nyilatkozta Böröndi Gábor vezérezredes. A két delegáció tagjai áttekintették a – földrajzi elhelyezkedésből is adódó – biztonsági kihívásokat, illetve az Észak-atlanti Szerződés Szervezete ezekre adott válaszait is. A két szomszédos ország közötti együttműködés és információcsere lehetőségei is szóba kerültek.

20240530_HUN_ROE_Vezerkari_fonoki_talalkozo_SG_024

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj a közeljövőben közös missziós szolgálattal erősíti tovább az eddigi két és fél évtizedes együttműködését. A hódmezővásárhelyi alakulatnál tett látogatáskor dr. Böröndi vezérezredes elmondta, hogy annak katonái közös műveletben vesznek részt a KFOR-ban, a koszovói békefenntartó misszió műveleti erőinek tartalék zászlóaljaként.

„Júniusban kezdődik meg az első telepítés, akkor érkezik meg a magyar század és működik együtt az érintett zászlóaljparancsnoksággal, annak egyik alegységeként” – közölte a Honvéd Vezérkar főnöke.

A találkozó végén a katonai vezetők statikus bemutatón tekintették meg a Lynx gyalogsági harcjármű képességeit, illetve a páncélozott gyalogdandár egyéb haditechnikai eszközeit.