Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

És akkor jött a nagy bumm…

Szöveg: Juhász László |  2009. február 5. 18:08

A műszaki katonákkal szemben alapvető követelmény a robbantás fogásainak ismerete, és az előírásoknak megfelelő, szabályszerű feladat végrehajtás. Ezt szolgálta Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál, az éves kiképzési tervnek megfelelően, a héten végrehajtott robbantási foglalkozás.

Az öt napos kiképzés során, a katonák először megismerkedhettek a robbantás elméleti hátterével. A második két napon a gyakorlati robbantás fogásait sajátították el, majd az utolsó napon számot adnak felkészültségükből, az elsajátított tudásszintjükből.

Az első két nap száraz, de nélkülözhetetlen tananyagának elsajátítása után, mintegy felüdülést jelentett a katonák számára az ingoványos, eső áztatta, víztócsákkal teli hékédi gyakorlótéren magát a tényleges robbantást elvégezni. Baranyai István százados, a foglalkozás vezetője elmondta, az alapoktól kezdték a végrehajtást. A gyújtózsinór szakszerű vágásának elvégzésétől, a szerelt gyutacs, majd szerelt töltet készítésén és robbantásán keresztül, a villamos és robbanó gyújtózsinóros hálózatok különböző fajtáinak kiépítéséig és a robbantásáig minden mozzanatot, minden katonának végre kellett hajtania.

A változékony időjárás sem tudja befolyásolni a katonák izgalommal teli jó hangulatát. A gyakorlótér, a robbantás azonban nem játék. Az előírásoknak megfelelően, a szabályzatok pontos betartásával végzik a foglalkozásvezetők a feladataik végrehajtását, és adják a határozott vezényszavakat. Az állomány összetétele megoszlik. A nagy többség, akik régebb óta szolgálatban állnak, minden évben elvégzik a foglalkozást, az ismeretek és a gyakorlati fogások szinten tartása céljából. Egy kisebb rész újonan került a honvédség, és az alakulat állományába. Köztük nagyobb az izgalom. Egy katona büszkén emlékezve mondja – utoljára sorkatona koromban robbantottam. Mégis csak jó emlékezni arra az időszakra is.

1595883666
1595883666

Fotó: Juhász László