Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eskü a Szent Korona mellett

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. augusztus 16. 16:02

Az idén felavatott koronaőrök a hagyományoknak megfelelően Nagyboldogasszony napján, a Szent Korona mellett állva tettek esküt a Parlamentben augusztus 15-én, kedden.

nnepélyes eskütétel KLAC6922

Idén négyen esküdtek fel arra, hogy életük árán is megvédik a szent ereklyét: Ubornyák Attila százados, Gombos Endre százados, Kohl Tamás törzsőrmester és Horváth István őrmester.

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka köszöntőjében elmondta: „esküt tenni nem egy hétköznapi dolog, csak az igazán nagy, életünket meghatározó pillanatok közé tudjuk sorolni azokat az eseményeket, amikor önként vállalva fogadalmat teszünk valaki vagy valami mellett.”

„A koronaőrökre nagy felelősség hárul, ezért ezt a feladatot, elszántsággal, tiszta szívből jövő akarattal lehet vállalni. Napjainkban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy szolgálatuk során láthatják a Szent Koronát, azonban a történelemben több olyan időszak volt, amikor elődeik csak a menekítés közben, egy-egy pillanatra nézhették meg először az ereklyét” – emlékeztetett a parancsnok.

nnepélyes eskütétel KLAC7082

Mudra József ezredes hozzátette, hogy a koronaőri egy különleges katonai szolgálat, melyhez fizikailag és szellemileg is különleges hozzáállás szükséges. A koronaőröktől azt várja, hogy esküjükhöz híven, magyar honvédhez méltó módon teljesítsék szolgálatukat, hiszen a magyar katonát, annak megjelenését elsősorban rajtuk, a díszelgőkön és a palotaőrökön keresztül ítélik meg a világ minden tájáról hozzánk érkezők.

Az eskütétel után Mudra József ezredes, dandárparancsnok, Zsolnai Tamás ezredes, a 32. Testőrezred parancsnoka és Roxin István őrnagy, a Koronaőrség parancsnoka elismeréseket adott át. A Helyőrség Zenekar ünnepi előadását követően Nagyboldogasszony-napi áhítattal zárult az ünnepség.