Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. augusztus 7. 15:07

Az „Acélkocka” alap altiszti tanfolyamot elvégzett több mint háromszáz katona tett esküt 2023. július 15-én a budapesti Hősök terén. A ceremónián részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

MH_2023_08_borító

A tárcavezető beszédében rámutatott: aki esküt tesz, az önmagát állítja fogadalma mögé fedezetül. Csak akkor esküdjön meg az ember valamire, ha hajlandó az életét is adni érte. Nincs nagyobb kötelezettségvállalás az ember részéről, mint az eskü, amelyet Isten, a hazája és a családja előtt tesz le. Esküt ezért csak megfelelően komoly hozzáállással és elszántsággal tehetünk, mert az kötelez.

Köszöntőjében a vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy az altiszti kar az összekötő kapocs a tiszti és a legénységi állomány között. Az altisztek biztos alapot jelentenek, és meghatározó szerepet töltenek be a kisalegységek közvetlen vezetésében, kiképzésében. Mint fogalmazott, a bővülő és erősödő Magyar Honvédségben az altiszti karra is óriási felelősség hárul: egyebek mellett képesnek kell lenniük az újonnan beszerzett, világszínvonalú haditechnikai eszközök kezelésére, javítására, karbantartására. Jövőbeni beosztásuk sikeres ellátásához megkapták a szükséges ismereteket: az MH Altiszti Akadémián a NATO altisztképzési szisztémájához igazodó képzési rendszerben felkészített katonák kimagasló szakmaisággal, vezetői kompetenciákkal, kiváló fizikai és mentális állapotban, valamint a haza és a szolgálat iránti elkötelezettséggel rendelkeznek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 11-én, pénteken megjelenő számában!