Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. szeptember 9. 12:18

A hagyományoknak megfelelően idén is az augusztus 20-i állami ünnepség részeként került sor a tisztavatásra. A Parlament épülete előtt, a Kossuth téren megrendezett ceremónián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzettek mellett tartalékosok, illetve a polgári életből érkezett pályakezdő szerződéses katonák esküdtek fel a haza védelmére.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_szeptember_borító

A budapesti Kossuth téren a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának 76 végzőse sorakozott fel az eskütételre. Mint ahogy 2018 óta mindig, mellettük tartalékosok, továbbá a polgári életből állományba vett pályakezdő szerződéses katonák (szám szerint hatvanhatan) ugyancsak ott álltak az avatandók között – gyakorló-egyenruhát viselve, kezükben CZ Bren 2 típusú gépkarabéllyal.

Az ünnepség kezdetén katonai tiszteletadás mellett felvonták hazánk lobogóját, majd a ceremónia dr. Böröndi Gábor vezérezredes beszédével folytatódott. Köszöntőjében a Honvéd Vezérkar főnöke rámutatott: az ifjú tisztek különösen nehéz hivatást választottak, ugyanakkor munkájuk megkezdéséhez az erős nemzeti öntudat és a hazafias gondolkodás szilárd alapot jelent. A tábornok arra kérte a téren felsorakozott állományt, hogy hiteles megjelenéssel, magabiztos fellépéssel váljanak a Magyar Honvédség arcaivá, és biztassák a fiatalokat a szervezethez történő csatlakozásra.

– A jelenlegi biztonsági környezetet tekintve kijelenthető, hogy jól felkészült tisztekre, magasan kiképzett állományra, valamint modern technikai eszközökre minden eddiginél nagyobb szükség van – hangsúlyozta a vezérkari főnök, hozzátéve: a haderő fejlesztése és a napjaink kihívásaihoz idomuló átalakítás közös ügy. A honvédségnek minden körülmények között készen kell állnia, ez pedig egyaránt megköveteli a legmodernebb eszközöket és az új szemléletmódot.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!