Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: világelsők hadiipar-fejlesztésben Gyulán

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív felvételek |  2024. szeptember 9. 14:28

Két éve nyitotta meg magyarországi üzemét az új technológiákat kereső mérnökök előtt az Airbus Helicopters. A legfejlettebb helikoptereket kiszolgáló gyulai gyár mellett a Kárpát-medence légiellenőrzését biztosító medinai légibázis működését is bemutatja az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című magazinműsorának augusztus 10-i adása.

Medina_KG_3

„Ha szükséges, bármikor képesek vagyunk az ország területén különböző technikákkal kitelepülni, míg Szekszárd szomszédságában fekvő bázisunkon radarral figyeljük a magyar légteret” – vázolja az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ fő képességeit Balogh Róbert főhadnagy, a központ parancsnokhelyettese. A speciális képességű katonai légibázis a gyulai helikopteralkatrész-gyárhoz hasonló modern technológiát alkalmaz.

Airbus_Gyula_HSZ_3

„Az a feladatunk, hogy különböző típusú alkatrészeket készítsünk minél gyorsabban a legmodernebb helikoptereknek. Itt új technológiákat alkotunk arra, hogy folyamatos szériagyártást biztosítsunk. Műszaki emberként nem is létezhet izgalmasabb kihívás” – mondja Nagy Ádám, az Airbus Helicopters Hungary egyik első mérnöke. A nemzetközi piacvezető cég két éve terjesztette ki működését Magyarországra.

nyugdijas_KIKNYP_2

A hadiipar-fejlesztéssel egyidős, sosem múló feladat a nyugdíjazott honvédek segítése, ellátása. „Huszonöt éve foglalkozom a korábban hazát szolgáló katonák gondoskodási rendszerének irányításával. Precizitást igénylő, de rendkívül emberközeli feladat” – vallja Csatári Zsanett százados. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott irodavezetője rendszeresen együttműködik a honvédelmi nyugdíjas szervezetekkel is, hogy azok igényeiknek megfelelő szolgálatatást kapjanak.

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en!