Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek a doktoranduszok

Szöveg: Zavodnyik Blanka | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. szeptember 30. 17:54

Idén hetvennyolc doktorandusz hallgató kezdte meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) négy doktori iskolájában.

3_doktori_tanevnyito_2021-2

„Az eskü szól az egyetemnek, a doktori iskola vezetőjének, de leginkább saját maguknak” – köszöntötte az elsőéves doktorandusz hallgatókat Csikány Tamás dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese az egyetem Ludovika Főépületében. A Hadtudományi Doktori Iskola vezetője elmondta: a Ludovika Főépület egykori falai között született meg a magyar hadtudomány, itt indult az első hadtudományi folyóirat, itt csiszolgatták a magyar katonai szaknyelvet, és itt tanítottak a magyar hadtudomány jeles képviselői, ma pedig itt építik a közszolgálathoz tartozó tudományterületek - a rendészettudomány, az államtudomány, a katonai műszaki tudomány, a víztudomány - tudástárát.

„A tudományos munka belső kíváncsiság, olyan vágy, mely az ismeretlen feltárására irányul, egy kérdéskör mindenoldalú megismerésére” – jellemezte a kutatói munka rejtelmeit a rektorhelyettes, aki arra figyelmeztette a hallgatókat, hogy – a sok ébren töltött óra és rengeteg kutatás ellenére – a doktori képzésre nem szabad munkaként tekinteni, a választott tudományterületet egyben kell vizsgálni, a megszerzett tudást pedig bele kell illeszteni a választott tudományterületbe.

5_doktori_tanevnyito_2021-2

Csikány Tamás dandártábornok mellett a doktori iskolák képviselői tájékoztatták az első éves doktoranduszokat az előttük álló feladatokról. Haller József, a Rendészettudományi Doktori Iskola vezetője - egyebek mellett - elmondta: a doktori iskolák a tudomány olyan mélységébe engednek betekintést, amely ismeretek a mindennapi munkavégzés során is hasznosak lehetnek.

Csikány Tamás tájékoztató előadásában kiemelte: a Hadtudományi Doktori Iskola a legidősebb az intézetek sorában, a hadtudomány ugyanis mindig fontos szerepet játszott a történelem során az önálló magyar haderő megteremtésében, valamint az ország biztonságának garantálásában.

4_doktori_tanevnyito_2021-2

A tudomány világának folyamatos bővülésére és tudományterületek számának növekedésére emlékeztetett köszöntőjében Kiss György akadémikus, a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola vezetője, aki azt is hangsúlyozta: a doktori iskolák is folyamatosan változnak, hiszen meg kell felelniük a 21. század összetett igényeinek.

A Katonai Műszaki Doktori Iskola nevében a doktori iskola titkára köszöntötte a megjelenteket. Tóth Bence azt kívánta a doktoranduszoknak, hogy az általuk választott tudományterület művelése mellett bővítsék látókörüket, mert az NKE-n a klasszikus katonai ismeretek mellett számos más kutatási területbe is betekintést nyerhetnek.

1_doktori_tanevnyito_2021-2

A Doktorandusz Önkormányzat képviseletében Thomázy Gabriella köszöntötte a hallgatókat. Az alelnök hangsúlyozta: a szervezet célja, hogy kutatásaik és munkájuk során támogassa a doktori iskolák tagjait, de feladatuk az is, hogy összetartó közösséget építsenek.

A rendezvényen a doktorandusz hallgatók Fekete Csaba címzetes rendőr dandártábornok, a Rendészettudományi Doktori Iskola elsőéves hallgatójának vezetésével ünnepélyes fogadalmat tettek.

2_doktori_tanevnyito_2021-2
Forrás: uni-nke.hu