Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek a haza szolgálatára

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, Tóth László |  2020. augusztus 20. 12:14

„A szabadság az egyik legfontosabb kincse az emberiségnek, ezért a Magyar Honvédségnek és a magyar katonáknak készen kell állniuk ennek megvédésére” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a fővárosi Kossuth téren rendezett tisztavatáson, augusztus 20-án, csütörtökön. Az államalapító Szent István napján megtartott rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának 79 végzős hallgatója tett honvédesküt ünnepélyes keretek között.

20200820_tisztavatás (8)

A történelmi zászlók bevonulása és Magyarország lobogójának felvonása után a honvédelmi tárca vezetője köszöntötte a tisztjelölteket. Benkő Tibor beszédében kiemelte: a honvédtisztek esküt tesznek arra, hogy ha kell, életük árán is megvédik az országot és annak polgárait. „Erre akkor lehetünk képesek, ha erős Magyar Honvédséget építünk korszerű haditechnikai eszközökkel, jól felkészült katonákkal és vezetésükre alkalmas honvédtisztekkel” – tette hozzá a miniszter. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a hon védelmének ügye az alapja a békének és országunk biztonságának. Ennek fenntartásához pedig a hivatás és hazájuk iránt elkötelezett, esküjéhez hű, példamutató tisztekre, honvédekre van szükség. „Mutassanak példát hazaszeretetből, hűségből, a haza iránti elkötelezettségből. Mutassanak példát bátorságból, hősiességből, lojalitásból, mutassanak példát szerénységből” – fogalmazott a tárcavezető.

20200820_tisztavatás_Kossuth_tér (6)

A miniszteri köszöntő után a honvéd tisztjelöltek ünnepélyes eskütétele következett, amelyet – a ludovikás hagyományoknak megfelelően – kardrántással és a „A hazáért mindhalálig” felkiáltással erősítettek meg. A tisztek egy osztrák-magyar, 1861-es mintájú gyalogtiszti szablyát kaptak ajándékba a Magyar Honvédségtől.

Áder János köztársasági elnök ünnepi köszöntőjében Antall József, augusztus 20-ai beszédének egy részletét: „az örök Magyarország” gondolatát idézte meg. Az elmúlt ezer esztendővel kapcsolatban az államfő elmondta: a győzelmeink és veszteségeink ellenére, mindig voltak olyanok, akik a romok eltakarítása után az ország újjáépítésébe kezdtek és „a közös jót is akarták.” Ezek közé az emberek közé tartoznak a most esküt tevő katonák is, akik olyan felelősséget vállalnak, mely méltóvá teszi őket az örök Magyarország szolgálatához.

A tisztavatás után egy magyar zászlót húzó katonai helikopter, valamint egy-egy - helikopterekből és vadászgépekből álló - kötelék húzott át a Kossuth tér felett.

20200820_tisztavatás (10)

A díszünnepségen a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter mellett jelen volt Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is. A miniszterelnök köszöntőjében úgy fogalmazott: „az élet kötelesség” és ennek a régi igazságnak – mely egyben küldetés is - a most esküt tett honvédtisztek a megtestesítői. Orbán Viktor kiemelte: ennek a régi igazságnak a szellemiségét kell a tiszteknek szolgálatukkal és példamutatásukkal a közéletbe visszahozniuk.

A rendezvény végén a történelmi zászlók és a katonai díszegységek felvezetésével a közjogi méltóságok átvonultak az Összetartozás emlékhelyének átadására. Az emlékhely átadása után az esküt tett tisztek díszsorfala között egy lánykérésre is sor került.

GALÉRIA