Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi halott magyar katonák maradványait exhumálták Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: HM HIM |  2020. augusztus 20. 9:05

Öt magyar katona földi maradványait tárták fel és exhumálták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságának munkatársai augusztus 12-én, Budapesten, egy XI. kerületi építkezésen.

20200820-exhumalas-01

A feltárás során sajnos nem kerültek elő olyan leletanyagok - például azonossági jegytok vagy névvel ellátott személyes tárgy -, amelyek alapján a szakemberek már a helyszínen azonosíthatták volna az elesett hősöket.

Az exhumálást követően a földi maradványokat az intézmény telephelyére szállították, ahol a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai további vizsgálatokat folytattak; egyebek mellett azonosították a feltárt tárgyakat. A földi maradványok mellett talált leletek részben a korabeli magyar haderő felszereléséhez kapcsolható tárgyak (egyenruha maradványai, gázálarc), részben személyes eszközök (zsebkés, pénztárca) voltak. A hadisírgondozó szakemberek mindezek mellett történeti kutatást is kezdtek annak reményében, hogy megállapíthassák az elesett magyar katonák személyazonosságát.

A hősi halottak méltó eltemetéséről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gondoskodik majd.

20200820-exhumalas-02