Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eskütétel a katonaváros szívében

A tartalékos erő valós és nélkülözhetetlen a honvédség számára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szováthy Kinga, Vargha Tamás Facebook-oldala |  2023. május 19. 18:58

Több mint hetven, az Egységes Alapkiképzési Programban részt vett katona tett esküt Székesfehérváron május 19-én, pénteken. A tartalékos katonákat Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese köszöntötte.

„A honvéd legfontosabb kötelessége 2023-ban is Magyarország szolgálata. Az ország függetlenségének védelme, biztos talajon, az alaptörvény és jogállam talaján állva. Az egri hősök együttes esküje nemcsak az összetartozást erősítette a várvédők között, hanem egyértelmű határokat is szabott. Senkinek nem hagyott teret kétségekre, mérlegelésre vagy alkudozásra. A történelem megtanított minket, hogy egy idő után kizárólag magunkra és erős szövetségeinkre bízhatjuk magunkat” – fogalmazott Vargha Tamás. A miniszterhelyettes hozzátette: egy saját, önálló és minden szempontból erős honvédség a legfontosabb garancia a nemzet túlélésére és érdekeink érvényesítésére.

EAP-6_eskutetel_20230519_16 copy

Schmidt Zoltán vezérőrnagy köszöntőjében hangsúlyozta: „önök a Magyar Honvédség legdinamikusabban fejlődő szolgálati formáját választották. A tartalékos erő valós és nélkülözhetetlen ereje a honvédségnek. A tartalékos katonák rendkívül motiváltak és nem csupán kiemelkedő szerepet játszanak a sereg és a civil társadalom kapcsolatának kiépítésében, hanem szervesen integrálhatóak az aktív haderő mindenkori feladatrendszerébe.”

A Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese aláhúzta: a haderőmodernizációs program nemcsak a technikai eszközök megújítását foglalja magában, hanem egyúttal új gondolkodásmódot is jelent. Ezért a jövőben a legfontosabb a kiképzés, felkészítés és a gyakorlat lesz.

Eskü_közeli

Faragó Fanny tartalékos területvédelmi tartalékos hadnagy kérdésünkre elmondta: „nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy én lehettem az eskü előmondója. Munkám során már sok eskütételt láttam, de most a kamera másik végén állva belőlem és a századból libabőrős érzést váltott ki. Kemény öt hét áll mögöttünk, az alapkiképzésnek ez volt a megkoronázása, büszke vagyok a bajtársaimra, hogy megcsináltuk és egy katonaváros szívében tettük le az esküt.”