Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-iraki kurd búvóhelyeket támadott a török légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 13. 8:19

Észak-Irakban lévő kurd búvóhelyekre mértek légicsapásokat február 11-én, szombat este török harci gépek – jelentette a török hadsereg vasárnapi közleményében. A gépek Zap és Hakurk térségében olyan barlangokra és óvóhelyekre támadtak, amelyekben feltehetően a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) „szakadár terroristái” bújtak meg.

A gépek – miután teljesítették feladatukat – visszatértek támaszpontjukra – áll a közleményben, amely nem tesz említést az okozott veszteségekről.

Az utóbbi nyolc nap alatt ez volt a második török támadás a lázadó kurdok ellen. A gerillák az észak-iraki területeken, közel Törökország délkeleti határaihoz építették ki hátországukat, ahonnan fegyveres akciókat indítanak a többségében kurdok lakta török területek ellen.

Az utóbbi hónapokban fokozódott a török fegyveres erők és a PKK lázadói közötti összecsapások hevessége. Októberben a törökök az iraki határon átnyúló offenzívát indítottak a PKK táborai ellen, miután kurd gerillák 24 török katonát megöltek egy rajtaütésben. Decemberben török harci gépek tévedésből 34 fiatal – többségükben húsz év alatti – csempészt öltek meg, akiket a határon átszivárgó kurd fegyvereseknek véltek. A múlt csütörtökön török katonák két összecsapásban végeztek 13 felkelővel.

A PKK 1984-ben indította meg fegyveres harcát az ankarai kormány ellen annak reményében, hogy kurd államot hozhat létre, vagy legalábbis jelentős autonómiát érhet el a helyi kurdok számára. Az utóbbi csaknem három évtizedben a fegyveres összecsapásokban és a kurdok merényleteiben mintegy 45 ezren haltak meg. A PKK-t nemcsak a török kormány, hanem a világ közösségének egy jelentős része is terrorista szervezetnek tartja.

Címkéklégierő