Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömegkezelés – éles helyzetben

Szöveg: Szűcs László |  2012. február 13. 7:11

Tavaly augusztusban kezdte meg külszolgálatát Koszovóban az MH KFOR Kontingens ötödik váltása. A pristinai Slim Lines táborban állomásozó magyar békefenntartók napokon belül befejezik missziójukat, és átadják feladataikat a következő váltás katonáinak. Az elmúlt fél évet, a honvedelem.hu kérésére, Tajti Miklós alezredes, a kontingens parancsnoka értékelte.

1595931332
Csaknem 250 magyar katona teljesített szolgálatot az elmúlt fél évben a közös, portugál-magyar KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR TACRESS Battalion) részeként Koszovóban. A békefenntartó alegység a KFOR Főparancsnokság közelében található, puritán egyszerűséggel berendezett, egykoron az angolok által üzemeltetett, 500 személyes Slim Lines tábort használta bázisul, felelősségi körzetük azonban az egész országra kiterjedt. A KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozó, egy vagy négyórás készenlétben álló „elsőlépcsős" alakulatként a legfontosabb feladatuk a békefenntartó alakulatok, és természetesen a civilek szabad mozgásának biztosítása, illetve a tömegkezelés volt. Utóbbit sajnos gyakran éles helyzetben kellett végezniük…

„Ha egy mondatban össze kellene foglalnom az elmúlt hat hónapot, akkor azt mondanám, hogy az előre nem várt feladatok jellemezték a magyar kontingens ötödik váltásának missziós tevékenységét. Közvetlenül a megérkezésünk előtt vált feszültté, néhol már kritikussá a biztonsági helyzet Észak-Koszovó szerbek lakta területén, ami miatt nekünk is gyakran volt teendőnk" – mondta Tajti Miklós alezredes.

1595931333
Az MH KFOR Kontingens ötödik váltásának parancsnoka hozzátette: sajnálatos tény, hogy a Magyar Honvédség történetében először a mostani alegységnek kellett éles helyzetben is alkalmaznia tömegkezelési tudását. Ugyanakkor, köszönhetően a műveleti század – amely leginkább a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonáiból állt – profizmusának és higgadtságának, sikeresen meg tudták oldani ezt a nem túl egyszerű feladatot is, így mindenki épségben és egészségesen térhet haza Magyarországra.

Bár – ahogy az a hírekben is szerepelt – az egyik november végi „bevetés" során két magyar katona könnyebben megsérült, ennek ellenére ők is folytatni tudták külszolgálatukat. A parancsnok szerint ez nemcsak a jó felszerelésnek és a kiképzettségnek köszönhető, hanem az egészségügyi részleg professzionális munkájának is. Sajnos az ő tudásukra többször is szükség volt egy-egy barikádbontás során, a leggyakrabban azonban portugál katonák sérüléseit kellett ellátniuk a magyar egészségügyi szakembereknek.

A parancsnoktól megtudtuk: amikor nem éles feladatokat hajtottak végre, akkor a koszovói haderő egyik zászlóaljának felkészítésében vettek részt a magyar és a portugál katonák. A koszovói alegység mentorálása ugyanis szintén feladata a harcászati tartalék zászlóaljnak.

1595931333
„Így, a misszió vége előtt néhány nappal nemcsak a katonák munkáját, hanem az otthon maradt hozzátartozók segítségét is szeretném megköszönni. Az ő «hátországi» támogatásuk nélkül nem tudtuk volna teljesíteni feladatainkat" – hangsúlyozta Tajti alezredes, kiemelve: köszönet illeti az elöljárókat is, akik „a kontingens minden kérését és igényét a lehető legrövidebb időn belül teljesítették."

A portugál és a magyar katonák egyébként jó barátságot alakítottak ki egymással. A magyar parancsnok szerint nemcsak egymás kultúráját ismerték meg az elmúlt hónapokban, hanem elsajátították a másik nemzet nyelvének alap szókészletét is, ami a kommunikációt is segítette.

A küldetésüket hamarosan befejező magyar katonák számára a legfontosabb feladat most már az átadás-átvétel végrehajtása. A hatodik váltás állománya február közepén, két ütemben érkezik ki a műveleti területre. A jelenleg kinn szolgálók utolsó csoportja pedig február 28-án utazik haza Magyarországra. Hagyományos visszafogadó ünnepségüket – a tervek szerint – március 7-én rendezik meg Szolnokon.

1595931333

 Fotó: Archív