Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea vegyi fegyverekkel is támadhat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 18. 8:30

Észak-Koreának több ezer tonna vegyi fegyver van a birtokában, s képes bevetni őket Dél-Korea ellen – írta csütörtökön közzétett jelentésében a Nemzetközi Válságcsoport (ICG).

A brüsszeli székhelyű tekintélyes szakértői intézet szerint az észak-koreai hadsereg 2500-5000 tonna vegyi fegyverrel – többek között mustárgázzal és szarin ideggázzal – rendelkezik.

“Ha a konfliktus eszkalálódik, és összecsapások törnek ki, fennáll a kockázata annak, hogy Phenjan beveti ezeket a fegyvereket" – közölte Daniel Pinkston, az ICG szöuli képviselője.

Észak-Koreában évtizedek óta folyik vegyi fegyverek fejlesztése. Phenjan a szakértők szerint rendelkezik a szükséges technológiával, hogy bevesse ezeket a fegyvereket Szöul körzetében – itt él a 49 milliós dél-koreai lakosság közel fele – sőt Dél-Korea egész területén.

Az ICG azt írta a vegyi fegyverekről szóló jelentéssel egyidejűleg megjelentetett másik összegzésében, hogy Észak-Korea több mint 600 Scud-rakétát állított hadrendbe – ezekkel elvileg csapást lehet mérni Dél-Korea bármely pontjára -, illetve 320 Rodong típusú rakétát, amely képes elérni Japán nagy részét.

Észak-Korea három hete kísérleti atomrobbantást hajtott végre – bő két és fél éven belül a másodikat -, és több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki. A nukleáris kísérlet és a rakétakísérletek nyomán rendkívüli módon megnőtt a feszültség a kelet-ázsiai térségben.