Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Északi-sark”: gyakorlat Bosznia-Hercegovinában

Szöveg: Nagy Sándor százados |  2012. február 27. 9:38

Parancsot kapott a Bosznia-Hercegovinában szolgáló MH EUFOR Kontingens lövészszázada: az EUFOR Többnemzeti Manőver Zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) parancsnoka azt az utasítást adta, hogy a magyarok február 22–23-án hajtsák végre a „North Pole”, azaz Északi-sark fedőnevű gyakorlatot.

1595932013
A gyakorlat első napján a magyar békefenntartóknak egy nagy távolságú, századkötelékben megtett közúti, gépjárműves menetet kellett végrehajtaniuk Szarajevó, valamint Banja Luka között. Érkezés után a magyarok Banja Lukában felvették a kapcsolatot a regionális EUFOR-parancsnoksággal, majd egy bosnyák laktanyában éjszakáztak. A második napon aztán a magyar századnak ugyanazon az útvonalon vissza kellett térnie Szarajevóba.

E gyakorlat célja az volt, hogy az EUFOR-erők a jelenlétükkel és a járőrözéssel is növeljék a helyi lakosság biztonságérzetét. A magyar század mindkét napon hét-hét órás menetet hajtott végre, ezek során a húsz járműből álló menetoszlop több mint ötszáz kilométeres távot teljesített. Mindezt zárt rendben, többségében hegyvidéki utakon, mindenféle baleset, műszaki meghibásodás vagy egyéb esemény nélkül. 

Thomas Holzbauer alezredes, az MNBN parancsnoka a vezetési gyakorlatot a levegőből, egy helikopter fedélzetéről ellenőrizte, e tevékenységben Papp Tamás alezredes, a magyar kontingens parancsnoka is részt vett. 

A Butmir táborba történő visszaérkezés után az MNBN parancsnoka a gyakorlatot sikeresnek értékelte, s gratulált a magyar katonáknak az eredményes végrehajtáshoz.

 
1595932013
 
1595932014

 
 Fotó: MH EUFOR Kontingens