Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EUFOR-kontingens – túl az „első félidőn”

Szöveg: Szűcs László |  2011. november 3. 8:54

Túl van hat hónapos külszolgálatának félidején az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltásának állománya. A szarajevói Butmir táborban állomásozó magyar békefenntartó katonák számára azonban még az elkövetkező hónapok is tartogatnak feladatokat.

Július első napjaiban érkezett ki az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltása Bosznia-Hercegovinába. Az átadás-átvételi procedúrát követően, a hónap utolsó napjaiban vették át a feladatokat és a felelősséget az előző váltás állományától.

1595926847
 
 Kiss Szabolcs alezredes

Kiss Szabolcs alezredes, a – elsősorban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgáló katonákból álló – kontingens parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a magyar egység túl van missziója felén.

„Pörgős" volt az „első félidő", hiszen szinte azonnal részt kellett venniük egy „beugró" gyakorlaton, amelyen az osztrák vezetésű többnemzeti zászlóalj parancsnoki állománya azt vizsgálta: felkészültek-e a magyarok a műveleti területen rájuk váró feladatokra.

Szerencsére ez a gyakorlat sikerült, így a magyar békefenntartók ünnepi állománygyűlésen vehették át a zászlóalj felvarróját a parancsnoktól.

Feladataik nem változtak, ugyanazokat a teendőket kell ellátniuk, mint a korábbi váltások állományának: gyorsreagálású készenléti szolgálatot adnak, közben pedig folyamatos kiképzéssel tartják fenn képességeiket. Mindezek mellett feladatuk még a helyi fegyveres erőkkel közös kiképzések és felkészítő foglalkozások végrehajtása is.

Kiss alezredestől megtudtuk: a magyar műveleti század katonái az elmúlt időszakban minden hónapban részt vettek egy zászlóaljszintű gyakorlaton, azaz folyamatos ellenőrzés alatt állnak, elöljáróik azt vizsgálják, hogyan haladnak a felkészüléssel.

 
1595926848
 Gyakorlaton a magyar katonák

Egyébként az elmúlt valamivel több mint három hónap egyik legfontosabb feladata az a gyűjtés volt, amit az EUFOR parancsnoksága hirdetett meg a békefenntartó katonák számára: az egyik településen működő, mentálhigiénés intézmény betegei számára gyűjthettek mindenféle adományt.

Az akcióhoz természetesen a magyarok is csatlakoztak. A kontingens katonái – és idehaza a Bocskai-dandár állománya – összesen kilenc zsáknyi ruhát és játékot gyűjtött össze, amelyeket ünnepélyes keretek között adtak át a betegeknek.

Az elkövetkező hetek, hónapok feladataival kapcsolatban a kontingens parancsnoka elmondta: jelenleg éppen a katonák szabadságoltatása zajlik, de emiatt természetesen nem áll le a napi kiképzés. Várhatóan november végén egy újabb zászlóaljgyakorlaton kell bizonyítaniuk, aztán pedig hamarosan megkezdik a felkészülést az év végi ünnepekre is.

Január közepétől pedig indul az újabb átadás-átvétel, de ezúttal már ők adják át feladataikat a következő kontingens katonáinak.
A tizedik váltás vezető állománya – az úgynevezett kulcsbeosztásban lévők – a közelmúltban már jártak Szarajevóban, szemrevételezték a rájuk váró körülményeket és tájékozódtak a feladatokról is. A következő váltás egyébként a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáira épül majd.

Fotó: MH EUFOR Kontingens kilencedik váltás