Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EUFOR: további egy év Boszniában

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 30. 14:38

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) november 18-án úgy döntött, hogy egy évvel meghosszabbítja az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai missziója, az EUFOR ALTHEA és a szarajevói NATO-parancsnokság – NATO HQ Sarajevo – működését.

A misszió honlapján megjelent hír szerint a 27, zömmel európai uniós ország, nem európai uniós ország és egy dél-amerikai ország 1600 katonáját számláló EUFOR misszió – többnemzeti manőver zászlóalj (MMB), integrált rendőri egység (IPU), valamint megfigyelő- és összekötő csoport (LOT) – küldetése a BT döntése értelmében a jövő év végéig bizonyosan fennmarad, és adott esetben meghosszabbítható.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a misszió egy év időtartamra történt meghosszabbítása a daytoni békeszerződésben foglaltak teljesítésének nagyobb mértékű megvalósítását is szolgálja, ezzel Bosznia elindulhat az Európai Unióba vezető úton.

1595910908
Az ENSZ legfőbb testülete ugyanakkor felszólította a boszniai politikai pártokat, hogy hagyjanak fel kirekesztő és megosztó retorikájukkal, és hangsúlyozta, hogy bár az EUFOR legalább 2011 végéig az országban marad, de a daytoni békeszerződés pontjait a helyi erőknek kell betarta(t)niuk és végrehajtaniuk.

Az EUFOR ALTHEA missziójának befejezését folyamatosan halogatják az ENSZ és az EU illetékesei, mivel a balkáni állam etnikai megosztottsága következtében nem képes rendezni belső politikai helyzetét, az egymással szemben álló nemzetiségek a legtöbb esetben szóba sem állnak egymással.

Brüsszelben pedig az EU-országok vezérkar főnökeinek megbeszélésén a katonai vezetők megállapodtak abban, hogy 2011 végéig fenntartják a jelentős létszámcsökkentés után most mintegy 1600 fős boszniai műveletet, melyben Magyarország 170 fővel vesz részt – közölte dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke. A magyar közreműködők részaránya növekedett, s ennek az a magyarázata, hogy Magyarország – más résztvevőkkel ellentétben – az elmúlt időszakban nem csökkentette az EUFOR ALTHEA keretében szolgáló katonáinak számát.

1595910908
Hakan Syrén tábornok, az EU Katonai Bizottságának elnöke – a svéd haderő korábbi vezérkari főnöke – a katonai vezetők megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Boszniában a belső helyzetet stabilnak tekintik – ez adott lehetőséget a létszámcsökkentésre –, de a politikai folyamatok „nem mutatnak világosan pozitív irányú változásokat", ezért most nem tervezik az EUFOR ALTHEA további karcsúsítását.

A boszniai-hercegovinai EU-műveleten belül a korábbi csökkentéssel párhuzamosan bizonyos hangsúlyeltolódás is történt a feladat jellegében. Korábban kifejezetten a végrehajtói jogkörrel végzett békefenntartás adta a művelet lényegét, az utóbbi időben azonban előtérbe került a boszniai fegyveres erők kiképzésének, mentorálásának a funkciója is. Benkő Tibor arra a kérdésre, hogy mikor tekintik át újra a boszniai művelet jövőjét, azt válaszolta, hogy a felülvizsgálat és helyzetelemzés folyamatos tevékenység.

1595910908