Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor és a szerző felvételei |  2023. szeptember 22. 15:24

A terveknek megfelelően haladnak a Várpalota közelében épülő lőszergyár, avagy más néven a várpalotai Védelmi Ipari Park kialakításának munkálatai. Erről ad tanúbizonyságot a szeptember 22-én, pénteken rendezett bokrétaünnepség, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt.

A bokrétaünnep mintegy 800 éves múltra visszatekintő hagyomány az építők és építtetők körében. Ezt megünnepelni azt jelenti, hogy az épület legmagasabbra nyúló falai is elkészültek. A várpalotai lőszergyár beruházása már pedig elérte a szóban forgó építési szakaszt.

_SNJ4059

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tervszerű haladást elismerő ünnepségen úgy fogalmazott, hogy Magyarország nagyot álmodott 2016-ban, amikor felismerte azokat a kihívásokat, amelyek hazánk előtt állnak, mind katonai értelemben, mind biztonsági értelemben, és lépett. „Magyarország mert lépni és megteremtette hozzá a szükséges feltételeket, most pedig itt állhatunk ennek a 400 hektáros területnek a közepén, ahol a legmodernebb lőszergyárkomplexum épül, azt merem mondani, hogy egész Európában” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a célon és a lendületen mit sem változtatott az időközben kitörő háború, a háborús infláció és az Európát érő gazdasági nehézségek. „A magyar kormány elkötelezettsége nemcsak emellett az üzem mellett, hanem az egész védelmi iparunk kiépítése mellett töretlen.”

A várpalotai lőszergyárkomplexum kapcsán elmondta, hogy a mintegy 300 milliárd forint értékű beruházás 1000-1200 munkahelyet fog teremteni a térségben.

KG_20230922_varpalota_bokretaunnep_007

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója is – Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa méltatta hazánk elkötelezettségét és kezdeményezését, ami egybevág azzal az Európai Uniós elhatározással, hogy növelni kell az európai lőszergyártási képességeket. Elismerően szólva a beruházás előrehaladottsága kapcsán elismerte, hogy nagy benyomást gyakoroltak rá a látottak. Szintén gratulált ahhoz a teljesítményhez, hogy hazánk mindössze öt év leforgása alatt mintegy megduplázta a védelmi kiadásokra szánt költségvetését, amit egyúttal Európa nemzetei előtt járó példának is nevezett.

Az ünnepség fénypontjaként magasba emelték és a komplexum tetején elhelyezték az építkezés egy fontos fejezetének lezárását jelentő bokrétát.