Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai helikopterek a Közel-Keletre

Szöveg: JETfly |  2008. július 23. 14:54

A Qatar Armed Forces beszerzési szerződést írt alá az AgustaWestlanddal tizennyolc darab AW 139 ikerhajtóműves közepes helikopterről.

Ezeket a gépeket a Qatar Emiri Air Force fogja üzemeltetni több szerepkörben, mint például a kormányzati szervek támogatására, csapatszállításra, kutató-mentő feladatok végrehajtására és határ menti légi őrjáratozásra. A szerződés értéke közel 260 millió dollár, és tartalmazza a személyzetek kiképzését és a tartalékalkatrész utánpótlást is.
Ez a megállapodás tovább erősíti az AW 139 típus sikerét a közel-keleti piacon.

Ezzel a vásárlással már negyven ország, több mint száz üzemeltetőjénél közel háromszázhetven AW139 típusú helikopter repül. Ez a megrendelés tovább bővíti a típus katonai felhasználóinak számát.

Büszkék vagyunk, hogy a Qatar Armed Forces az új generációs többfeladatú AW 139 helikoptert választotta. Ez a típus nagyon jó teljesítményű és szélsőséges helyzetekben is jól működő forgószárnyas. Ideális választás a kormányok és katonai szervezet feladatainak ellátására. Az AW 139 a közepes ikerhajtóműves helikopterek között a legjobb választás, és terveink szerint mind a kereskedelmi, mind a katonai piacon azonos sikereket érünk el vele – nyilatkozta Giuseppe Orsi, az AgustaWestland elnök-vezérigazgatója.

Az AW 139 helikopter kialakításától függően maximum tizenöt katonát tud szállítani. A nagy csúszó utastér ajtók megengedik a csapatok és különböző rakományok gyors be- és kirakodását. A helikopter maximális sebessége több mint 300 km/h és a maximális hatótávolsága több mint ezer kilométer. A modern felszereltségű pilótafülkében a legkorszerűbb műszereket és rendszereket helyezték el, amik minimalizálják a pilóták munkáját, így a legénység a kiszabott feladatra tud koncentrálni. Az AW 139 jelenleg kategóriájában a legkeresettebb típus.