Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évértékelés és feladatszabás a kiképző központban

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. május 23. 13:44

Értékelő és feladatszabó értekezletet tartottak Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A rendezvényen részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, valamint dr. Hegedűs János ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke is.

BTKK (2)

A központ fő profilja a béketámogató műveletekben részt evő fegyveres katonai kontingensek, valamint a különböző műveleti parancsnokságokba beosztott törzs- és altisztek kiképzése. A felkészítés és végrehajtás módját a koronavírus okozta világjárvány számos esetben átalakította.

Kiss Róbert ezredes, az alakulat parancsnoka kiemelte: már a 2020-as év elején is érezni lehetett, hogy a járvány valamilyen formában befolyásolja majd a szervezet alaprendeltetési feladatait, főként a nemzetközi tanfolyamok vonatkozásában. „A tavaszi kezdeti megtorpanást követően – mivel a Magyar Honvédség műveleti ambíciószintje a pandémiától függetlenül nem változott – a hazai felkészítések a megtervezett ütemrendnek megfelelően folytak, bizonyos esetekben online módszerrel hajtottuk végre azokat. Nemzetközi tanfolyamainkat a többszöri egyeztetések és újra tervezések után sem tudtuk megtartani, mégis sikerként könyvelem el, hogy habár a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam elmaradt, annak aktív ENSZ akkreditációját sikerült megőrizni és megújítani” – hangsúlyozta.

BTKK (1)_j

Kiss ezredes kiemelte mindazon feladatokat is, amelyek nem az alaprendeltetésből adódnak, mégis kiemelten fontos szerepet töltenek be a napi életben. „A katonai szervezet 2020 tavaszától látja el a Közös Akarat déli határvédelmi feladatokra készülő – főként önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos – katonák felkészítését. A kiképzési tevékenység mellett a katonai szervezet állománya a meghatározott kvótáknak megfelelően jelen van a déli, valamint az északi határszakaszon, továbbá hozzájárul az egészségügyi intézmények működőképességének fenntartásához.”

Bozó Tibor vezérőrnagy elöljárói feladatszabásában hangsúlyozta, hogy a feladatok és a közös munka tekintetében elkezdődött finomhangolást folyatni kell, hiszen a kiképző központ a Magyar Honvédség egyik kapuja a világ felé. „Eddig is kimagasló eredményeket értek el, amelyek megtartása 2021-ben is a katonai szervezet kiemelt feladata” – mondta a vezérőrnagy.

Címkéktanfolyam