Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évet értékeltek Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. április 17. 8:39

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartottak április 13-án Székesfehérváron, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában. A rendezvényen részt vett Somogyi János József dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Hadműveleti Csoportfőnökségének csoportfőnöke, Gaspor Tibor ezredes, az MHP Infokommunikációs és Információvédelmi Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, valamint Takács Tamás ezredes, az MHP Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese.

Évértékelés_Székesfehérvár (3)

Az értékelt ezred fő feladata alapvetően a Magyar Honvédség Parancsnokságának híradó-, informatikai és információvédelmi támogatása, valamint az MHP alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek híradó és informatikai szervíze. Ezen felül hozzájuk tartozik még az MHP részére telepített NATO híradó és informatikai eszközök üzemeltetése, továbbá híradó biztonsági ellenőrzések elvégzése.

Az alakulat az elmúlt években számos nemzetközi és hazai gyakorlat híradó-informatikai és információvédelmi, valamint logisztikai biztosítását végezte. Emellett nemzetközi, missziós szerepvállalása és a honvédelmi utánpótlás-nevelésben nyújtott tevékenysége is meghatározó, ilyen például a Honvéd Kadét Programban betöltött szerepe.

Vokla János ezredes, az ezred parancsnoka beszédében kiemelte a járványhelyzet okozta plusz feladatokat is, amik a szervezet alaprendeltetési feladatait jelentősen befolyásolták.

Évértékelés_Székesfehérvár (8)

„A különböző szervezeti elemek, területek ugyanakkor megmutatták: az alapműködtetés mellett is végre tudjuk hajtani valamennyi, alakulatunkra szabott új feladatot, legyen szó közterületi járőr, vagy kórházszolgálati és határzárral kapcsolatos teendőkről” – foglalta össze a parancsnok. Vokla ezredes továbbá méltatta az állomány kiemelkedő teljesítményét is.

Somogyi János József dandártábornok beszédében hangsúlyozta: a Székesfehérváron működő infokommunikációs, logisztikai és helyőrségtámogató feladatrendszer a professzionizmusról tanúskodik. Megköszönte az ezred 2021-es évi tevékenységét, kiemelten a járvánnyal terhelt időszak feladatainak elvégzését. A dandártábornok arra is kitért, hogy az alakulat olyan szervezeteket szolgál ki, mint például a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU), amelyek a NATO-ba is viszik a Magyar Honvédség és a székesfehérvári ezred jóhírét. Emlékeztetett: a katonai szervezetnek gazdag múltja van, ám még ígéretesebb jövője lesz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az állandó és az újonnan jelentkező plusz feladatok mellett az ezred az arculatépítésre is koncentrált, amire szintén büszkék lehetnek, mert ez kiemelten fontos a társadalom felé nyitás során.