Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virágvasárnapi koncert Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. április 17. 9:58

Virágvasárnapi zenés áhitatot tartottak a Székesfehérvári Budai Úti Református Egyházközség és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében, amelyen Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar vonultatta fel a különböző korszakok komolyzenei repertoárját Mergl Róbert százados vezényletével.

Virágvasárnapi koncert (5)

Az igehirdetést Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök végezte, aki felhívta a jelenlévők figyelmét arra: Jézust követve bátran vegyünk részt a társadalmi élet kialakításában, hiszen az örök értékek felvállalásában mindig is jelentős szerepe volt a keresztény embernek.

„Öröm, nyilvánosság és megértés – e három koordináta egyértelműen meghatározza, ami fontos lehet számunkra” – húzta alá a püspök, majd virágvasárnapról szólva kiemelte: ez az az alkalom, amikor az ember kiléphet a keretek közül és megélheti mindazt, ami szívében rejlik.

Virágvasárnapi koncert (3)

Az eseményen Oláh Emil ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns tábori püspökségének vezető lelkésze is köszöntötte a híveket, akárcsak Berze János lelkipásztor, a székesfehérvári Budai úti közösség elnökségi tagja.

A huszonkét éves múlttal bíró koncerten tiszteletét tette Vokla János ezredes, Székesfehérvár Helyőrség és az MH 43.Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, Balogh Rezső alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese, Czigler Zalán alezredes, az ezred törzsfőnöke, Csizmadia Lajos főtörzszászlós, a katonai szervezet ezred vezénylőzászlósa, továbbá Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Görög István nyugállományú ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének alelnöke. Utóbbi kiemelte: a kezdeteknél, vagyis 2000-ben már látták a program létrehívói, ez a koncertprogram jó színfoltja lehet a honvédség és a társadalom együttműködésének.

Virágvasárnapi koncert (14)

A műsor színvonalát Szabó Miklós alezredes előadása is emelte, aki egy volt székesfehérvári református lelkész és költő, Bódás János virágvasárnaphoz köthető írásaiból idézett.

Virágvasárnap a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja. Ekkor a kereszténység arról emlékezik meg, hogy Jézus a halála előtti napokban bevonult Jeruzsálembe.

Kapcsolódó cikkek
20220410-viragvasarnapi-koncert (2)

Zene és áhítat

2022. április 10. 20:12