Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évfordulós emlékezések

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. szeptember 21. 8:43

Kettős jubileumot idéztek fel szeptember 16-án, pénteken Debrecenben, a Kossuth-laktanyában: az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága az Oláh István Légvédelmi Kiképző Központ megszűnésének és a dandár helyőrségváltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést.

A vendégeket Polyák András alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott törzsfőnöke köszöntötte, majd Majoros László nyugállományú mérnök ezredes mondott beszédet. A Légvédelmi Kiképző Központ utolsó parancsnoka történelmi áttekintőjében felidézte az alakulat létrejöttét, átalakulásait, majd megszűnését. Köszönetet mondott egykori kollégáinak munkájukért, illetve a dandár jelenlegi vezetésének a hagyományok ápolásáért, majd okleveleket és emléktárgyakat adott át.

A csaknem hatvan esztendeje, 1951. november elsején Mezőtúron, 39. Lövészezred néven megalakult hadosztály 1991. augusztus 13-án fejezte be diszlokálását Debrecenbe, immár 5. Bocskai István Gépesített Lövészdandárként.

Nagy Imre nyugállományú ezredes, az alakulat akkori parancsnoka a hatalmas volumenű és viszonylag rövid idő alatt végrehajtott költözés kihívásairól, feladatairól beszélt: a tanteremből kialakított körletek, illetve a gyakorlóterek kialakításáról, a menet közben szinte kicserélődött tiszti kar helytállásáról, valamint az akkor még létező sorállomány első napjairól, munkakörülményeiről.

A jelenlévők ezt követően két csoportban folytatták az emlékek felidézését: a légvédelmi kiképző központ egykori munkatársai a csapatmúzeumban és a sportcsarnokban néztek körül, majd ebéd előtt megtekintették az első világháborús emlékművet is. A többiek, Polyák alezredes előadásában ismerhették meg a dandár felépítését, feladatait, majd a Vay Ádám Kiképzőbázison, Hajdúhadházon tettek látogatást.