Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évről évre nő a honvédség létszáma

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. január 20. 21:29

„Eredményes munkát végeztünk 2021-ben, függetlenül attól, hogy a koronavírus-járvány rengeteg feladatot adott a katonáknak, és több feladatot is el kellett halasztanunk” – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 20-án, csütörtökön az M1 Ma Este című műsorában. A tárcavezető köszönetet mondott a katonák, a honvédelmi alkalmazottak és a hazafias honvédelmi nevelés terén a honvédséget segítő nyugállományú katonák tavalyi teljesítményéért.

M1_Benkő_1

Benkő Tibor leszögezte: a tárca célja, hogy 2028-ra harmincezer aktív és húszezer önkéntes tartalékos katona legyen a rendszerben. Mint fogalmazott, a katonák létszáma évről évre nő, és szerencsére benn is maradnak a haderőben. Emellett a tárca kiemelt figyelmet fordít az Önkéntes Tartalékos Rendszerre: tíz év alatt több, mint tizenegyezer önkéntes tartalékos katona kezdte meg a szolgálatot. A miniszter rávilágított arra, hogy az állományt természetesen az új haditechnikai eszközök fényében tudatosan bővítik. Egy új, páncélozott harcjármű harckész állapotához például elengedhetetlen a megfelelő létszámú, jól felkészített, időben kiképzett személyzet.

„A fiatalok elhivatottak, elkötelezettek a honvédelem ügye iránt. Részben azért is, mert a 21. század modern eszközeivel bővítjük a haderőt. Nagyon fontos, hogy a hazafias honvédelmi neveléssel meg tudjuk szólítani a középiskolásokat, az egyetemistákat, hogy mire elérik a megfelelő kort, megfelelően fel legyenek készítve. A Honvéd Kadét Program kapcsán január 14-én már a századik középiskolával kötöttük meg az együttműködési megállapodást. Úgy terveztük, hogy 2026-ra érjük el az ötezer fős kadét létszámot. Ehhez képest már most több, mint négyezerhatszáznál járunk. Ez is mutatja, hogy milyen aktívan vesznek részt a fiatalok ebben a munkában” – közölte Benkő Tibor.

A haditechnikai beszerzésekkel kapcsolatban a honvédelmi miniszter kifejtette: a folyamat 2017 óta a megtervezett ütem szerint, jól halad.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program 2030-2032-ig tekint előre. Az új haditechnikai eszközöket tekintve először a csapatszállító-repülőgépek, a kiképző repülőgépek, a Leopard harckocsik, a Gidránok, valamint különböző kézifegyverek és páncéltörő eszközök érkeztek. A beszerzések idén sem állnak le, gondoljunk csak a hazai gyártású Lynx harcjármű-családra. Az imént említett csapatszállító-repülőgépek mellé kellenek olyan rámpás gépek is, amelyekkel haditechnikai eszközöket is lehet szállítani. Egyébként az új haditechnikai eszközök zöme 2023-2024-ben érkezik” – emelte ki a tárcavezető.

M1_Benkő_2

A Magyar Honvédség egyik legújabb missziós szerepvállalásáról szólva a tárcavezető arról tájékoztatott, hogy a szemrevételező-felderítő csoportok már megkezdték munkájukat Maliban.

„Ez a feladat rendkívül nagy kihívás és veszélyes is. Éppen ezért mindent meg kell tennünk a legjobb előkészítés érdekében; meg kell teremtenünk a megfelelő feltételeket. És hogy miért megyünk oda? A kormánnyal összhangban mi is úgy gondoljuk, hogy a problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeznek. Nem megoldás, ha milliók érkeznek Európába a válság sújtotta övezetekből, mert akkor a gondok ide is be fognak gyűrűzni. Minden bajt ott kell kezelni, ahol keletkezett. Meg kell adni a lehetőséget az ilyen helyeken élőknek, hogy ott maradhassanak, ott kell számukra megfelelő életkörülményeket teremteni, olyan világot, ahonnan nem kell eljönni, sem vallási, sem gazdasági okok, sem az esetleges fenyegetettség miatt” – nyilatkozta a miniszter.


A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.