Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ex-amerikai Chinookokkal bővült az ausztrál flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 5. 16:16

Az ausztrál védelmi miniszter, Stephen Smith február 1-jén jelentette be, hogy az Ausztrál Fegyveres Erők (ADF) Chinook flottája hét darabosra bővült, miután a napokban átvehették az amerikai hadseregtől megvásárolt két CH–47D-t Townsville-ben.

Ausztrália kormánya még tavaly novemberben hagyta jóvá a döntést a forgószárnyasok beszerzéséről, miután 2011 májusában, Afganisztánban elveszítették egyik Chinook helikopterüket.
A miniszter elmondása szerint az ex-amerikai Chinookokat az elkövetkező hónapokban átalakítják arra a konfigurációra, melyet az ausztrál hadsereg üzemeltet. Az előzetes ütemterv szerint leghamarabb 2012 közepén állhatnak szolgálatba.

A CH–47D-ket számtalan feladatkörben alkalmazzák majd, többek között szállítási és kutató-mentő feladatokat is elláthatnak. Smith hangsúlyozta, hogy a 1995-ös hadrendbe állításuk óta a Chinookok kulcsfontosságú szerepet töltenek be Ausztráliában. Afganisztánban 2006 óta vannak jelen, az elmúlt évek pedig bizonyították kivételes képességeiket. Az ADF jelenlegi CH–47D flottáját hét új CH–47F váltja 2016 körül.