Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OMLT felkészülés: életszerű helyzetekben

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2012. február 5. 15:15

Az OMLT nyolcadik váltásának misszióra készülő magyar katonái január második hetében utaztak ki a Németországban található hohenfels-i NATO bázisra, hogy végrehajtsák az afganisztáni feladatokra történő felkészítés soron következő fázisát. A magyarok a bázison három nemzet – a szlovén, a cseh és a lengyel – OMLT csoportjai mellett végezték feladataikat.

1595931024
A németországi felkészítés első napjaiban a magyarok elméleti foglalkozásokon sajátították el az afganisztáni kultúra és a jog alapjait, valamint ismerkedtek meg a hadszíntéri tevékenységgel is. Ezzel párhuzamosan a kijelölt állomány átvette a kontingens részére biztosított rádiókészülékeket, valamint 12 darab HMMWV típusú gépjárművet.

A bázison a gépjárművezetők jártasságot szereztek a HMMWV-k manőverezésében, és gyakorolták, fejlesztették a vezetéstechnikai ismereteiket is. Mindezek mellett elméletben és gyakorlatban is felkészültek a legfontosabb afganisztáni feladatra, vagyis a mentorálás alapjaira és gyakorolták a rögtönzött robbanószerkezetek elleni komplex tevékenységet, az alapvető fegyverek kezelését, valamint a tűzkérést és a légi támogatás kérését. 

Ezt követően a kontingens törzse a katonai döntéshozatal lépéseivel ismerkedett, amit később, egy ideiglenesen összeállított zászlóaljtörzset mentorálva gyakorolt is. Eközben a végrehajtó alegység katonái harcászati feladatokat gyakoroltak – a mentorált „ANA-zászlóalj" szerepét ugyancsak egy román alegység játszotta el.

Hogy a zárógyakorlat során az életszerű helyzeteket minél jobban szimulálják, megalakítottak egy zászlóaljat és a hozzá tartozó mentorcsoportot. Azokból a feladatokból „vizsgáztak", amelyek majd Afganisztánban is várnak a magyar katonákra.

„A gyakorlat során a zászlóalj teljesítette küldetését" – mondta el Tóth István őrnagy. Az OMLT nyolcadik váltásának kijelölt parancsnoka hozzátette: hasznos volt a felkészítés, hiszen az életszerű imitációs helyzetek hűen tükrözték azokat a várható szituációkat, amelyekkel a külszolgálat során szembesülhetnek.

1595931024