Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ez egy abszolút egyesélyes játszma”

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 7. 20:18

Legalább 156 halálos áldozata és több száz sebesültje van a Kína Hszincsiang tartományában kirobbant zavargásoknak. A tartomány fővárosába, Urumcsiba vezényelt katonai és rendőri erők több mint 1400 embert vettek őrizetbe, kedden este pedig kijárási tilalmat is életbe léptettek. A honvedelem.hu Nógrádi Györgyöt kérte meg a kínai események értékelésére.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a mostani zavargás az 1989-es, Tienanmen téri események óta a legnagyobb és legvéresebb Kínában, ám a történések nem néhány nappal ezelőtt, hanem évtizedekkel korábban kezdődtek. A tartomány 1949 óta része a Kínai Népköztársaságnak, sőt az ujgurok 1955-ben autonómiát is kaptak. A területen húszmillió ember él, köztük nyolcmillióan ujgurok, vagyis itt él a Kínában található, tízmilliós lélekszámú ujgur népcsoport jelentős része.

1595889030
Az ujgurok az egyetlen muzulmán vallású, török származású kínai kisebbség, amely minden lehetséges módon harcol a kínai központi hatalom ellen. Például csak 1990 óta háromszáz különböző, ujgurok által végrehajtott támadás volt a tartományban, amelyek összesen 162 halottat követeltek – összegezte Nógrádi György.

Hszincsiang a legnagyobb kínai tartomány, az ország szárazföldi területének egyhatoda. Itt található Kína legnagyobb földgázlelőhelye, hatalmas olajtartalékok vannak a föld mélyén, ráadásul a vidék különféle ásványkincsekben is gazdag – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: a tartományban a területre történő betelepítések miatt többségében a han kínaiak élnek.

Nógrádi György szerint bár kisebb-nagyobb zavargások évek, évtizedek óta vannak Hszincsiang tartományban, az elmúlt napok eseményeiből két újdonságra lehet következtetni. Az egyik, hogy színre lépett az ujgurok egyik vezére, az Ujgur Világkongresszus névre hallgató szervezet vezetője, az Egyesült Államokban élő üzletasszony, Rebíja Kadír. A másik „újdonság" pedig az, hogy a kínaiak eddig letagadták, hogy valójában mi is történik az ország észak-nyugati tartományában, most pedig a központi hatalom küldte oda a médiát. Vagyis – fogalmazott Nógrádi – a kínaiak most először úgy érzik, hogy a propaganda az ő céljaikat szolgálja. Éppen ennek köszönhető az is, hogy az elmúlt néhány napban a kínai televízió látta el „alapanyaggal" a világsajtót, az általuk rögzített képek járták be az egész világot.

1595889031
 

– Az ujgurok az általuk kirobbantott zavargásokkal azt szeretnék elérni, hogy ők is hasonló életszínvonalon élhessenek, mint a han többség. Vagyis szeretnék kivenni a részüket a gazdasági növekedésből. A gazdasági világválság ugyanis alig érinti Kínát – mondta a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: az ujgurok stratégiai célja pedig az, hogy a jelenlegi autonómiát erősítsék, majd a későbbiekben függetlenedni szeretnének. Ennek azonban ma nincsen realitása, mivel Kína nem engedi területi integritását megkérdőjelezni. 

Nógrádi György úgy látja, hogy a kínai központi kormányzat stratégiája egyértelmű: a zavargások leverése mindenáron. Ezt viszont várhatóan új kínai politika követi majd, amely bizonyos kedvezményeket ad az ujguroknak. Persze az a kérdés, hogy Kína mindezt a nyilvánosság bevonásával, vagy esetleg teljes titokban teszi-e meg.

A biztonságpolitikai szakértő szerint rendkívül érdekes, hogy az eseményeket eddig egyetlen ország sem ítélte el. Vagyis – emelte ki Nógrádi – a kínai propaganda elérte stratégiai célját. Persze mindebben az is közrejátszik, hogy az Egyesült Államok és Kína között pillanatnyilag nincsenek stratégiai viták, az amerikai-kínai viszony tökéletes.

– Mivel ma a világ országainak jelentős része fél a nemzetközi terrorizmustól, Kína úgy érezte, a mostani zavargások kapcsán célszerű neki nyilvánosságra hoznia a tartományban készült felvételeket, hiszen a terroristának nevezett ujgurokkal szemben a nemzetközi közvélemény melléjük áll majd. Máshogy fogalmazva: felkelőknek most semmilyen esélyük nincsen arra, hogy bármit el tudjanak érni. Elképzelhető, hogy néhány helyen szimpátiatüntetéseket szerveznek az ujgurok mellett, de ezen kívül semmiféle nemzetközi visszhang nem várható. Vagyis ez most egy abszolút egyesélyes játszma – mondta Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő a honvedelem.hu kérdésére válaszolva hozzátette azt is, hogy véleménye szerint még jóval több lesz a zavargások halálos áldozatainak és sebesültjeinek száma, mivel a legfontosabb cél a Kínai Népköztársaság egysége, amelyért bármekkora véráldozatot képes meghozni a pekingi központi kormányzat.

1595889031