Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre többen vonulnak be

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. július 8. 5:18

Július 7-én újra megtelt a MH Központi Kiképző Bázis művelődési központja, hiszen ezúttal 142 szerződéses legénységi állományú katona érkezett Szentendrére, hogy megkezdje három hónapos alapkiképzését. Ez a létszám az idei évben a legmagasabb, bizonyítva, hogy megnőtt az érdeklődés a katonai pálya iránt.

A megkérdezett bevonulók többsége azért döntött úgy, hogy vállalja a katonai szolgálatot, mert biztos munkalehetőséget lát a Magyar Honvédségben. Emellett kihívást jelent számukra mind a mentális, mind a fizikai megmérettetés és azon képességek megszerzése az elkövetkezendő 14 hét alatt, amelyre a pályájuk során, a missziós szolgálatteljesítés alatt szükségük lesz. Csak ezután kerülnek választott alakulatukhoz, ahol kötelékkiképzés keretében egészítik ki az itt elsajátított ismereteiket. A legtöbben ez alkalommal is a MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz (Hódmezővásárhely) és a MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz jelentkeztek.

 

A szerződéskötés után a bevonulók elfoglalták körleteiket, majd orvosi vizsgálaton és drogszűrésen vettek részt a bázis egészségügyi központjában. Megkapták kötelező oltásaikat is vírusos agyhártyagyulladás, hastífusz, mumpsz, és kanyaró ellen. A következő állomás a beöltözés helyszíne volt, ahol a téli és nyári felszerelésüket vették át.

A bevonulás csak a kezdeti lépését jelenti annak a folyamatnak, amely három hónapig kíséri végig a fiatalok életét. Az alapkiképzés során elméleti oktatásokon, gyakorlati foglalkozásokon és fizikai felkészítésen kell majd helytállniuk a katonáknak.