Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ez még csak szimuláció…

Bolgár katonák szimulátoros harcászati kiképzése Szolnokon

Szöveg: honvedelem.hu / MH 86. SZHB | Fotó: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester |  2022. július 7. 8:33

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően 2019-ben a térségben egyedülálló képességként létrehozott szimulációs berendezéssel másodjára tartanak helikopter harcászati szimulátoros képzést bolgár bajtársaiknak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szakemberei.

szimnyit

A tavalyi év sikeres együttműködése folytatásaként idén is elméleti és szimulátorral támogatott képzést kapnak a bolgár Különleges Légi Műveleti Csoport (Special Operations Air Task Unit - SOATU) képesség kialakításában részt vevő bolgár helikoptervezetők és ajtó-lövészek. A helikopterbázis szakemberei - akik az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) által akkreditált oktatók – által tartott közös kiképzés célja, hogy a katonák megismerjék a műveleti területen alkalmazandó forgószárnyas eljárásokat. Lényeges például, hogy szimulált ellenséges harcászati körülmények között készségszinten sajátítsák el a különböző kötelékrepülési eljárásokat, manővereket. Az elméleti képzés során a résztevők megismerik a koalíciós erők által kidolgozott és alkalmazott rádióforgalmazás alapjait, valamint a művelettervezési eljárásokat is.

szimb

A bázison telepített szimulátor képességek megreformálták a pilótaképzést a Magyar Honvédségben és más NATO tagországok haderejében. Az eszközök használata - a tapasztalatok alapján - hozzájárul ahhoz, hogy kisebb anyagi ráfordítás mellett pilótáink már megszerzett gyakorlati tudással üljenek be oktatóik mellé a helikopterekbe, hogy megkezdjék kiképzésüket, immár a levegőben.