Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezüstérmes felderítők

Szöveg: Nyíri Sándor őrnagy, Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. január 10. 14:47

Előkelő helyezésekkel fejezték be a felderítő katonák a XV. Hashi Nemzetközi Kempo Nyílt Világkupát. Az 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj csapata második alkalommal indult a megmérettetésen. A férfi csapatverseny öt feladatból állt: önvédelem, földharc, fegyveres formagyakorlat, pusztakezes formagyakorlat és három pontos közdelem. A versenyen mintegy húsz csapat indult, amely csapatok között jelen voltak Magyarország jelentősebb egyesületei.

„Óriási megtiszteltetés a felderítő katonáknak, hogy olyan harcművészekkel találkozhattak, mint Hanshi Lévai Lászó, Németh „Nyiba" Sándor és Jan Peter Bolhuis." – mondta Nyíri Sándor őrnagy a csapat vezetője.

A csapatverseny első állomásaként, Bacsa Emőke főtörzsőrmester az önvédelmi bemutató versenyszámában a rá jellemző színvonalat hozva hetedik helyezést ért el.
A földharcban Németh Balázs szakaszvezetőt buzdították csapattársai, melynek meg is lett az eredménye, ugyanis Balázs a negyedik lett.

A pusztakezes formagyakorlatban Főczin István szakaszvezető meglepte a zsűri tagjait, hiszen kempo helyett egy lendületes és erőteljes mozdulatsorából álló muay-thai bemutatóval készült. Ebben a harcművészeti stílusban nagy hangsúlyt fektetnek a térd és könyök használatára, amely meghozta a sikert, hiszen ismét katona állhatott fel a képzeletbeli dobogó negyedik fokára.
A fegyveres formagyakorlat mezőnyében is nagy meglepetést okoztak a felderítők, ugyanis Csákó László szakaszvezető egyenruhában és gumikarabéllyal mutatta be mozdulatait, ő a hetedik helyezést érte el.
Fekete András törzsőrmester a hárompontos küzdelemben – amelyben az ütéseket, rúgásokat érintéssel kell bevinni – az első tíz között végzett.

A csapatversenyeket követően az egyéni viadalokban is kiemelkedően szerepeltek a felderítők. Itt kell megjegyezni, hogy a „Viadalok" során pusztakezes full-contact küzdelmekben kellett a versenyzőknek helyt állniuk.
A női mezőny 60 kilogramm alatti kategóriájában Bacsa Emőke főtörzsőrmestert csak a tavalyi címvédő tudta legyőzni, így a második helyen végzett.
A 90 kilogramm feletti férfiak között Biács Tibor tizedes kirobbanó formájának köszönhetően eljutott a döntőig, azonban egy balszerencsés esés miatt nem tudta folytatni a küzdelmet, így is ezüstérmet akaszthattak a nyakába.

Nyíri őrnagy büszke a csapat teljesítményére, és arra is, hogy a Magyar Kempo Szövetség elnöke, Papp Valér a felderítőket kérte fel, hogy a magyar Kempo világ színe-java előtt katonai közelharc bemutatót megtartsanak. Felkérése vonatkozott arra is, hogy katonáink a jövőben is vegyenek részt az évente megrendezett versenyen.