Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezúttal az Admiral Csabanenko érkezett az Ádeni-öbölbe

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 2. 13:31

Egy, az orosz Északi flotta kötelékébe tartozó taktikai egység a napokban érkezett meg az Ádeni-öbölbe, mellyel Oroszország továbbra is szeretné kivenni részét a szomáliai kalózok garázdálkodásának visszaszorítása érdekében kezdeményezett nemzetközi összefogásból.

Az Admiral Csabanenko romboló által vezetett egység a Csendes-óceáni flotta hadihajóit váltotta november utolsó napjaiban. Az új egység – érkezését követően – megkezdte a térségben áthaladó kereskedelmi hajók útjának biztosítását.

Az oroszok 2008 októbere óta küldenek hadihajókat az Ádeni-öbölbe, legutóbb az Admiral Tributs romboló látta el a kalózellenes feladatkörét kísérőhajóinak segítségével, július 30. és október 15. között. Ezen időszak alatt az egység több mint 26 ország 100 kereskedelmi hajójának átkelését kísérte figyelemmel, továbbá két közös tengerészeti hadgyakorlatot is teljesítettek kínai hadihajókkal.

Oroszországot az Ádeni-öbölben elsőként a Balti-tengeri flotta egysége képviselte, ezt követően pedig a Csendes-óceáni flotta Admiral Vinogradov valamint az Admiral Pantyelejev rombolója.

2008-ban kiugróan sok kalóztámadás történt az említett térségben, melynek eredményeként közel 20 hadihajó érkezett Szomália partjaihoz, többek között Oroszországból, az Egyesült Államokból, Kínából és különböző arab államokból. Ebben az évben, október 20-ig világszerte 324 kalóztámadás történt kereskedelmi hajók ellen, melynek során 37 hajót és 639 személyt ejtettek túszul. A statisztikai adatok szerint az Ádeni-öbölben 2009-ben ezidáig 174 kalóztámadást regisztráltak, 35 hadihajót és 587 személyt érintve ezáltal.