Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Falak nélküli” könyvtár Hódmezővásárhelyen is

Szöveg: Szűcs László |  2010. szeptember 20. 12:35

Ötvenötmillió forintot nyert könyvtári szolgáltatásfejlesztésre, valamint az élethosszig tartó tanulásban betöltött szerepének erősítésére az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. A nyertes pályázatból megvalósuló projektet hétfőn délelőtt, Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi Laktanya könyvtárában mutatták be.

Az Európai Uniótól, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a magyar államtól nyert 55 millió 418 ezer forintos támogatást az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az alakulat Könyvtár és Közművelődési Központjának szolgáltatásfejlesztésére, valamint az élethosszig tartó tanulásban betöltött szerepének erősítésére. A dandár debreceni, hódmezővásárhelyi és hajdúhadházi laktanyák könyvtárainak fejlesztését célzó projektet szeptember 20-án mutatták be Hódmezővásárhelyen.

A tájékoztatóra érkező meghívott vendégeket és újságírókat a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje köszöntötte a könyvtár előterében, majd Farkas Imre ezredes, a dandár Hódmezővásárhelyre kihelyezett szervezeti elemeinek parancsnoka mutatta be röviden a projektet. Mint elmondta, a Bocskai István Lövészdandár, a társadalmi megújulás operatív program keretében eredményesen pályázott az Európai Uniónál és a magyar államnál. Többek között támogatást kaptak Hódmezővásárhely és Debrecen hadtörténetének kutatására, honlap fejlesztésre, valamint arra is, hogy a civilek számára vonzóbbá tegyék a könyvtári szolgáltatásokat.

1595907619
 

Hódmezővásárhely helyőrségparancsnoka hozzátette: a városi laktanyában települő zászlóaljak sok általános-, és középiskolával kötöttek már eddig is együttműködési megállapodást. Mindez azért fontos, mert a honvédség a társadalom része, s ilyen minőségében nemcsak munkaadóként, hanem a kulturális élet szereplőjeként is meg kíván jelenni a városban.

A dandár három helyőrségének könyvtárai már 2008 szeptemberéről nyilvános könyvtárként működnek, így azok az országos könyvtári rendszer részei lettek – emelte ki az ezredes – s mindez nemcsak azért volt lényeges, hogy a nemzetközi pályázatokon részt tudjanak venni, hanem azért is, mert így minél több embert be tudnak „csábítani" a laktanyákba, s így közkinccsé tehetik az itteni tudásbázist.

Farkas ezredes ezt követően a pályázat céljairól beszélt. Kiemelte: a legfőbb cél olyan, formális és informális tanulásra alkalmas környezet kialakítása, ahol rendelkezésre állnak a hagyományos és nem hagyományos információforrások. Ugyancsak cél egy önálló, könyvtári honlap létrehozása, valamint távoli elérésű, 24 órás szolgáltatások bevezetése, hadtudományi szakinformáció közvetítése, illetve a hadtörténelem népszerűsítése.

1595907619
 

A pályázat segítségével megvalósuló hódmezővásárhelyi fejlesztésekről szólva Farkas ezredes elmondta: csatlakozni szeretnének a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem által működtetett rendszerhez, emellett pedig a könyvtár munkatársainak szaktudását is szeretnék fejleszteni, mentori és nyelvi képzéseken való részvétellel.

Végezetül a helyőrségparancsnok tájékoztatott arról is, hogy a projekt idén április 1-jén kezdődött, s 2011. december 31-ig kell a kitűzött célokat megvalósítani.

A tájékoztatón résztvevő hódmezővásárhelyi alpolgármester, Almási István az elhangzottakhoz hozzátette: „egy olyan projekt nyitórendezvényén vagyunk, amelyben nem csupán arról van szó, hogy kifestünk egy könyvtárat, hanem valódi, tartalmi fejlesztésekről beszélhetünk." Ezek segítségével – húzta alá az alpolgármester – a hódmezővásárhelyi laktanyai könyvtár alkalmassá válik a nyilvános könyvtári szolgáltatások magasabb színvonalú ellátására, s ezzel még jobbá válhat a laktanya és a városi emberek közötti amúgy is példás együttműködés.

Bakos Klára, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Központi Könyvtárának igazgatója hozzászólásában hangsúlyozta: nem kis eredmény a Magyar Honvédségen belül, hogy csapatkönyvtárak ilyen nagy összeget nyerjenek pályázaton fejlesztésre. Az igazgatónő hozzátette: a projekt elősegíti a „falak nélküli" könyvtár eszméjének megvalósulását.

1595907620
 

A tájékoztatót követően, a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Martinkovits Katalin, a debreceni laktanya könyvtárvezetője, a projekt menedzsere elmondta: a hódmezővásárhelyi könyvtár olyan hadtudományi gyűjteménnyel rendelkezik, amely nem található meg a városi könyvtárban, s amely iránt nagy az érdeklődés a városban lakók részéről is. Lőriczné Kis Ibolya, a Zrínyi Laktanya könyvtárvezetője hozzátette: állományuk jelenleg harmincezres, ebben azonban már nemcsak a könyvek, hanem a hangzó dokumentumok is benne vannak. A könyvtár funkciója egyébként az elmúlt években jelentősen megváltozott. A sorkatonaság megszűnéséig leginkább rekreációs feladataik voltak, jelenleg azonban a szerződéses és hivatásos állomány szakinformációval történő ellátása az elsődleges cél.

A hódmezővásárhelyi projektbemutató a helyőrségi zenekar fafúvós kvintettjének műsorával ért véget.

1595907620
 

1595907620
1595907620
 

1595907620
 

Fotó: Szűcs László