Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Február végén zuhanhat le a kémműhold

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. január 31. 10:34

A Pentagon is bejelentette, hogy február végén vagy március elején a Földre zuhan egy irányíthatatlanná vált amerikai műhold. Korábban az amerikai elnöki hivatal már elismerte, hogy a mesterséges égitest le fog zuhanni.

A Pentagon szóvivője közölte, hogy a szputnyik “néhány hét múlva, február végén vagy március elején" éri el a Földet. “Tudunk róla, és megfigyelés alatt tartjuk" – mondta a szóvivő újságíróknak, de nem volt hajlandó részleteket közölni arról, hogy hol lesz a műhold becsapódásának várható helye.

A New York Times című amerikai napilap értesülései szerint egy 2006-ban felbocsátott kémműholdról van szó.

A műhold lezuhanása miatt sokan attól tartanak, hogy a Földbe csapódáskor kikerülhet a szerkezetből a fokozottan mérgező hajtóanyaga. A kémműholdak általában nagyon alacsony pályán keringenek, ezért a manőverezéshez rakétahajtóművel látják el őket, amely veszélyes üzemanyaggal működik. A jóval magasabb pályán mozgó egyéb műholdak általában veszélytelen mini nukleáris hajtóművel manővereznek.

A francia Ineris biztonsági szolgálat szerint a bajba került műhold üzemanyaga, a hidrazin csak nagy mennyiségben halálos. Az anyag azonban nagy hőmérsékleten és ultraibolya sugárzás hatására elbomlik. Enne ki is lesz téve, amikor a Föld légkörébe ér.

A Pentagon szóvivője szerint az űrkorszak több mint 50 éve alatt eddig 17 ezer tönkre ment mesterséges szerkezet került a Föld sűrűbb atmoszférájába.

Címkékrakéta