Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kontinensen kívül vetnek be EU-katonákat

Szöveg: Kitekintõ / Bruxinfo.eu |  2008. január 31. 10:48

Egy 3500 fős európai katonai kontingens indulhat hamarosan Csádba és a Közép-afrikai Köztársaságba – a többi között erről állapodtak meg az uniós külügyminiszterek.

A misszió elsődleges feladata a polgári lakosság védelme, és a humanitárius segélyek szállításának megkönnyítése lesz; ennek keretében a katonák a térségben dolgozó 300 ENSZ-rendőr munkáját segítik majd.

A hétfői döntéssel egy hónapok óta tartó politikai huzavona zárult: a küldöttséget ugyanis az eredeti tervek szerint már októberben útjára indították volna, ám egyes tagállamok húzódozása miatt több alkalommal elhalasztották az indulást.

A mostani elképzelések szerint a csapatok már márciusban a helyszínen lehetnek, és mandátumuk alapján 12 hónapig maradnak ott.

A misszió költségei várhatóan 119 millió euróra rúgnak.

A legtöbb katonát (1500 főt) Franciaország delegálja – a két célország korábban francia gyarmat volt. Írország és Lengyelország 400-400 fegyverest küld a térségbe. Összesen 14 tagország vesz részt az akcióban, köztük olyan országok, mint Ausztria, Belgium, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Spanyolország, Svédország, Csehország, Hollandia – derül ki az EUobserver összeállításából.

A külügyminiszterek egyúttal felszólították a csád és a szudáni kormányt, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, mely tovább ronthat a jelenlegi helyzeten, valamint fejezzék be a Csád keleti részén, illetve Darfúrban tevékenykedő fegyveres csoportok támogatását.

CímkékENSZmisszió