Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyelem és egység

Alaki szemlét tartottak a debreceni felderítőknél

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. február 13. 11:21

„Az alakiság a fegyelem fokmérője: minél alakiasabbak vagyunk, annál fegyelmezettebbek. Ennek tükrében örömmel állíthatom, hogy tavaly óta rengeteget fejlődött az ezred” – összegezte az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred február 12-én megtartott általános alaki szemléjét Racskó Péter törzszászlós, az alakulat megbízott vezénylőzászlósa.

10_HSZ0646-Enhanced-NR

Egy katonai alakulat életében, teljesítménye és fegyelme felmérése szempontjából fontos esemény az éves alaki szemle. Ilyenkor a teljes állomány felsorakozik az adott laktanya alakulóterén, hogy a vezetői kiadott gyakorlatok és a szúrópróba jellegű ellenőrzések segítségével megbizonyosodjanak a felkészültségről. Az észlelt alaki hibákat jegyzőkönyvbe veszik, a szemle végén pedig összegzik, értékelik a teljesítményt.

„Most megmérettetik, hogy hol tart az egység. Ha egységes képet mutatunk, akkor nem csak az alakiság, hanem más területen is szervezetten tudunk feladatot végrehajtani” – bocsátotta előre Kévés Zoltán alezredes, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred parancsnokhelyettese. A debreceni Kossuth Lajos laktanyában tartott felmérést Dominek Attila ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke és Kreácsik Ákos alezredes, a felderítők parancsnoka vezette.

07_HSZ4992

„A felsorakozástól kezdve minden egyes apró mozdulatot figyeltünk. A bizottsági tagok ellenőrző kérdésekkel mérték fel raj-, szakasz-, és századszinten, hogy a katonák mennyire ismerik az elöljárókat és saját beosztásukat, rendelkeznek-e a megfelelő okmányokkal, karban tartják-e és át tudják-e adni szabályosan a fegyverüket. Amikor a katonák az alacsonyabb szintű foglalkozásokról visszatértek és újra elfoglalták az alakuló teret, énekelve és vigyázzmenetben vonultak el a tribün előtt” – foglalta össze a felmérés legfontosabb elemeit Racskó Péter törzszászlós.

Kévés Zoltán alezredes elmondása alapján a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy különböző korú és felkészültségű, valamint eltérő biológiai adottságú katonák együtt alkotnak alakzatokat.

„Egyesek csak néhány hónapja kerültek állományba, mások akár harminc éve szolgálnak itt. Másfelől az alakzat elején menetelő katonáknak olyan lépéstávolságot kell felvenniük, amit hátul haladó magasabb társaik is tartani tudnak. Megfelelő gyakorlással ma sikerült egységesen végrehajtani a feladatokat” – fogalmazott.

13_HSZ5366-Enhanced-NR

Dominek Attila ezredes végül jó minősítést adott az ezrednek. Kiemelte az alegységek magas szintű együttes feladatvégrehajtását, például a közös menetelést és nótázást. Hasonló elégedettséggel nyilatkozott Racskó Péter törzszászlós, miután az ezred túlszárnyalta tavalyi teljesítményét, ugyanakkor a katonák alakiságán szinte mindig lehet és kell is csiszolni.

„Az ellenőrzés elsősorban az elöljárók számára szolgálnak tanulsággal. Nekünk kell tudnunk, hogy milyen téren lehet még fejlődni. A feltárt apró hibákból okulunk, de örömmel tapasztaltuk, hogy a tavalyi felmérés eredményeihez képest idén sokkal jobban teljesített az ezred” – összegezte véleményét a megbízott vezénylőzászlós.