Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyelem, kihívás, hazaszeretet

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. június 11. 19:57

Nyolcvanhat bevonuló érkezett az ország minden tájáról június 10-én délelőtt Hajdúhadházra, a Vay Ádám Kiképzőbázisra. Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái már nyolc egységes alapkiképzést vezényeltek le, így rutinosan helyezték el az újonnan érkező fiatalokat. Többségük aktív katonai szolgálatra készül, nyolchetes felkészítésüket viszont tartalékos társaikkal együtt végzik – valamennyien bruttó 497 ezer forint legénységi illetményért.

20240610_EAP_bevonulas_Hajduhadhaz_SZK_02 copy

„A katonai szocializáció legfontosabb hetei következnek az önök életében. Együtt kell működniük társaikkal, akikkel akár örök barátságok is szövődhetnek” – köszöntötte Orosz Antal alezredes a bevonulókat. Az ezred parancsnoka hozzátette: „Kiképzőik tudásuk legjavát adják majd át, és csak az önök egyéni eltökéltségén múlik ezen képesség megerősítése.”

A bevonulók az első öt hétben a katonai alapismereteket sajátítják el. Fizikai állapotfelmérőjüket követően a katonai etika és érintkezés, egyszóval az alakiság szabályait tanulják meg, majd egészségügyi, jogi és gépkarabély-fegyverismereti kurzus következik. Részt vesznek éleslövészeten és tereptani foglalkozásokon, valamint megtanulják az álcázás alapvetéseit. Aki teljesíti a követelményeket, a hatodik héten Pécsen társaival együtt esküt tesz, ezután pedig a további kéthetes szakfelkészítésen már a pisztoly és a géppuska is előkerül.

20240610_EAP_bevonulas_Hajduhadhaz_SZK_06 copy

Szálkai István főhadnagy méltatta a tartalékos katonákat. „Úgy érzem, hogy az utóbbi években elégedett és motivált állomány gyűlt össze a területvédelmi ezredekben. Éves szolgálatot hétvégén is teljesíthetik. Ennek köszönhetően munkaszüneti napokon egyre pezsgőbb az ezredek élete. Mi is igyekszünk élményszerű képzéseket tartani, ahol főleg fegyverismereti téren bővíthetik ismereteiket a tartalékosok. Nemrég például mesterlövész kurzust szerveztünk, amire nagyon sok érdeklődő érkezett” – fogalmazott az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred 3. Területvédelmi Zászlóalj Kiképző Század századparancsnoka.

Tartalékos jelöltekből ezúttal sincs hiány, a beérkezők mintegy harmada, köztük egyetemisták szeretnék ezt a szolgálati formát választani. „Letudtam a vizsgáimat, és még az augusztusi nyaralás előtt elvégzem az alapkiképzést” – mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán tanuló Tóth István Zoltán. „Amióta egy családi barát megmutatta a laktanyájukat belülről, különösen érdekel a honvédség. Szeretnék fegyelmezett rendszerbe kerülni, hasznossá tenni magam és tapasztalatot szerezni. Mindenkinek érdemes volna megismernie a katonaéletet!”

20240610_EAP_bevonulas_Hajduhadhaz_SZK_08 copy

„A Budapesti Gazdasági Egyetemen fogok tanulni szeptembertől, ám még előtte bevonultam Hajdúhadházra. Korábban nyomozónak készültem, mindig is vonzott az egyenruha. Amikor az osztálytársaim tavaly elvégezték az alapkiképzést, ismét feléledt bennem ez az érdeklődés. Szeretnék diploma után, munka mellett is feladatokat vállalni a honvédségnél” – mesélt motivációiról a 20 éves nyíregyházi Bánhegyi-Zsidó Emma.

Aktív katonai szolgálatra készül a 25 éves kistarcsai Antal Bence. „Korábban az építőiparban dolgoztam, de évek óta érett bennem a gondolat, hogy beálljak katonának. Rengeteg dokumentumfilmet láttam és könyvet olvastam a haditechnika változásairól, és főleg a XX. századi hadtörténetről, jóllehet sosem lőttem még. Jóformán minden újdonság lesz nekem a következő hetekben, de nagyon várom a kihívásokat.”

Az orosházi Kozák Ádám érettségi után érkezett Hajdúhadházra. „A családomban apai ágon mindenki katona volt, és én is gyerekkorom óta erre a hivatásra készülök. Voltam honvédelmi táborban, ahol szereztem némi katonai tudást, például megtanultam lőni” – mondta el. Más motiválta a 19 éves hajdúszoboszlói Oroszi Barbara Boglárkát. „Prózai történet az enyém: édesanyám a házassága előtt döntött úgy, hogy mégsem vonul be, én viszont beteljesítem ezt a családi álmot. Szeretnék megfelelni a követelményeknek és jó csapatemberré válni. Számomra fontos az összetartás és a hazaszeretet.”