Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverkezelés, térképészet, segítségnyújtás

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: Pintyi Zoltán főtörzsőrmester |  2024. május 14. 10:27

Nyolchetes elméleti és gyakorlati képzésen vannak túl az Egységes Alapkiképzési Programra márciusban bevonultak. Kecskeméten, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóaljnál 61 fő sajátította el a katonai alapfeladatok ellátásához szükséges ismereteket, valamint vált jártassá az ön- és kölcsönös segítségnyújtás általános és szakfeladatainak végrehajtásában. Megszerzett tudásukat komplex járőr típusú vizsgán bizonyították.

202405_tartalékosok_gyakorlat_PZ (nyitó)

Az elméleti kérdések után a gyakorlati feladatokra helyeződött a hangsúly. Tájoló és térkép használatának segítségével menetvázlatot készítettek, majd a személyi álca elkészítése után a vizsgázók tűzpárokban indultak meg a vizsgapontokhoz, ahol egyénileg hajtották végre a feladatokat.

Az állomásokon a katonáknak be kellett mutatni az AK 63-D típusú gépkarabély szét- és összeszerelését, a híradó eszközök alkalmazását, az alaki fogások és mozdulatok szabályos végrehajtását, a harctéri egészségügyi ellátást, amely során valós szituációkat megközelítő eseteket modelleztek. A képzés végére a honvédek elsajátítják a haza fegyveres szolgálatához szükséges alapvető kompetenciákat, az alaki fogások és mozdulatok szabályos végrehajtását és a katonai magatartási normákat.

Az Egységes Alapkiképzési Programot sikeresen teljesítő katonák Kecskemét főterén tesznek ünnepélyes katonai esküt, majd azt követően kezdik meg kéthetes lövész alapozó felkészítésüket.