Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverropogás a velencei strandon

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. július 3. 21:54

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Velence-tavi Nyári Játékok Fesztivál a Velencei tó északi strandján. A program részét képezi a katonai toborzó iroda és a repülőgépszimulátor bemutatkozása, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai kar tanuló másodéves katonák harcászati és önvédelmi bemutatója.

A strandon a nagyszínpad mellett ütött sátrat a toborzókamion és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. repülőgépszimulációs járműve, ezért az érdeklődőknek nem volt nehéz megtalálni a katonai programokat. A kitett fegyvereket fiatalok és gyerekek nézegették legnagyobb számban: óriási élmény volt számukra az, hogy a filmekben látott fegyvereket most itt megfoghatták és amennyire lehetett, szét is szedhették. A szimulátor folyamatosan üzemelt. Hiába volt a sok figyelmeztetés és tanács a segítők részéről, ezen a napon nagyon kevés repülő tudott visszamenni a repülőterére és leszállni rendben a betonon.

1595889006
A bemutató első része harcászati jellegű volt: egy kis katonai csapat műveleti területen hajtott végre járőrözést, amikor megtámadták őket. Viszonozták a tüzet és sikerült megsemmisíteni a támadókat. A bemutatóra felfigyeltek a standon lévő gyerekek és nagy érdeklődéssel nézték a katonák minden mozdulatát. Persze itt is voltak „szóvivők", akik a filmekből szerzett tapasztalataik alapján magyarázták a társaiknak a történteket. A meleg egy kicsit megizzasztotta a bemutatóban résztvevő katonákat, de
a hőség ellenére ismételten nagy alapossággal készültek a második körre, ahol először páros önvédelmi bemutatókra került sor, majd szakaszkötelékben végeztek látványos önvédelmi mozdulatokat. Természetesen ennél is a sorozatlövések váltották ki a legnagyobb elismerést a gyerekek körében, akik közül sokan egyből felcsaptak ereklyevadásznak. A bemutató még véget sem ért, de ők már nagy szorgalommal keresgették a fűben a szétszóródott hüvelyeket.

Még egy utolsó fegyverellenőrzés, és elindulhattak a katonák a buszaikhoz, hogy megkezdhessék a hétvégi pihenésüket.

1595889006
1595889007
1595889007
1595889007