Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverzettechnika ,,acélos” kezekkel

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. június 13. 19:33

A ballisztika alapjaival és az M2 HB QCB típusú géppuskával ismerkedtek meg az altisztjelöltek a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél zajló „Acélkocka” fegyverzettechnikus üzembentartó altiszti képzésen.

fegyverzettechnika_képzés (2)

A ballisztikai alapok megismerése során áttekintették a lőszerek működését, valamint azt is tanulmányozták, miként viselkednek a lövedékek egyrészt fegyvercsőben, másrészt röppályán.

„A leendő altisztek a gyakorlaton megtanulták beállítani a lövészfegyverek irányzékait, úgy a régóta rendszerben álló eszközök, mint az újabban rendszeresítésre került CZ fegyvercsalád tagjai esetében” – nyilatkozta a képzés menetéről Bódi Tibor főtörzsőrmester, szakasz altiszt.

fegyverzettechnika_képzés (1)

Az „Acélkockák” részletesen foglalkoztak a JAS-72 hidegbelövő készlet használatával: ez utóbbi az AK-63/D típusú gépkarabély irányzékainak beszabályozására szolgál. Részletesen foglalkoztak a már említett, M2 HB QCB 12,7 milliméteres géppuskával is, aminek szerkezet egyedisége abban rejlik, hogy különböző harcjárművek fedélzeti fegyvereként, sőt, háromlábú állványról is lehet önállóan alkalmazni.

Az üzembentartó képzésen tanultakat a Berki Ferenc gyalogsági lőtéren kamatoztathatták a katonák, ahol az MH Bakony Harckiképző Központ nappali és éjszaki éleslövészetén vettek részt.