Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NKE-s hallgatói sikerek a CSDP Olympiad nemzetközi tudományos versenyen

Szöveg: Molnár Anna | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 13. 20:47

2022 első felében az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztségét Franciaország látja el. Az elnökségi feladatok közé tartozik a VI. Közös Biztonság- és Védelempolitikai Olimpia (Common Security and Defence Policy (CSDP) Olympiad) lebonyolítása is, amelyet az aktuális elnökség kétévente szervez meg az Európai Biztonság- és Védelempolitikai Akadémia (European Security and Defence College, ESDC) vezetésével.

CSDP Olympiad France - 6

Az idei megmérettetésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet Kun Boglárka és Judák Balázs honvéd tisztjelöltek, valamint Fodor Márk Joszipovics, kormányzás és vezetés másodéves mesterszakos hallgató képviselte. Felkészítő oktatójuk dr. Molnár Anna tanszékvezető, egyetemi tanár volt. A közel egy éven át tartó verseny különböző fordulóiban egy e-learning kurzus, egy esszé dolgozat és annak szóbeli prezentációja egészült ki a csapat- és egyéni tanulmányi versennyel, ahová az Európai Unió 14 tagállama 38 versenyzőt delegált.

CSDP Olympiad France - 1

Az utolsó, szóbeli fordulót május 30. és június 3. között rendezték meg a versenyt szervező Francia Légi és Űrhaderő Akadémián (École de l'air et de l'espace), Salon-de-Provence-ban. Az eseményen először az esszék szóbeli bemutatására került sor, utána csapat- és egyéni versenyek következtek. A tanulmányi csapatversenyen (knowledge team competition) pedig lengyel, bolgár, észt és görög kadétokkal - a magyar fél részéről Fodor Márk Joszipovics hallgatóval kiegészülve - a csapat első helyezést ért el. Fodor Márk Joszipovics így kvalifikálta magát az egyéni tanulmányi versenyre is, ahol végül negyedik lett. Kun Boglárka honvéd tisztjelölt nemzetközi csapata a harmadik, Judák Balázs honvéd tisztjelölt csapata pedig a negyedik helyen végzett.

A versenyről további információk itt találhatóak.